Masaža je ime dobila od arapske riječi massa što znači dodir.

Masaža je najlakši put za postizanje opuštanja i očuvanja zdravlja.

Tijekom masaže  u koži se aktiviraju milijuni receptora koji šalju signale mozgu koji reagira poticanje lučenja endorfina, hormona sreće i  dobrog raspoloženja. Upravo zato masaža snažno djeluje na živčani sustav jer smiruje nerovozu i smanjuje razinu štetnih ( stresnih ) hormona u organizmu.

Masažom se poboljšava krvotok, iz lojnih i znojnih žlijezda istiskuju se sekreti, smanjuju se potkožne masnoće i jastučaste nakupine, poboljšava se izmjena tvari, tj. ubrzava dotok hranjivih tvari u tkiva, pojačava oksigenacija tkiva i otjecanje limfe, zbog čega koža dobiva jači tonus, postaje elastičnija te izgleda zdravije i mladenačkije.

Mišići koji pokreću naše tijelo, uvelike ovisi  držanje i izgled. Masaža utječe na njih tako da se rastežu i skupljaju, pa postaju čvršći, a ujedno i opušteniji, jer masažom uklanjamo nakupine mliječne kiseline koje dovode do grčeva i bolova u mišićima. Uz to, masaža potiče i olakšava probavu te predstavlja veliku pomoć kao nadopuna, ali i jedan od načina tretiranja određenih stanja.

Različite tehnike za isti cilj

Masaža se može izvoditi ručno ili pomoću određenih aparata. Ona pomoću aparata nadopunjuje i podržava ručne metode, a može se koristiti i naizmjenično, ovisno o samom konceptu tretmana. Ovisno o potrebi i željama klijenta, masažom možemo tretirati cijelo tijelo ili samo pojedine djelove (parcijalna masaža).

Klasična masaža

Ovu tehniku razvio je dr. Lang, a poznata je i pod nazivom švedska masaža. Njezin učinak postiže se kombinacijom tehnike laganog dodira, trljanja, gnječenja, lupkanja i trešnje. Masaža počinje laganim glađenjem mišića koje dovodi do opuštanja, a potom se pokreti pojačavaju i pripremaju tijelo za jače postupke.

Sportska masaža

Primjenjuje se 20 minuta prije tjelesne aktivnosti.

Djeluje se na velike mišićne grupe s ciljem reaktivacije krvotoka, postizanja reorganizacije mišićnog tonusa i neuro-mišićne distenzije. Oslobađajući mišiće napetosti poboljšavamo mobilnost zglobova, a time omogućujemo normalnu funkciju određenih dijelova tijela.

Učinak sportske masaže duboka je relaksacija, jer osim mišićne dekontrakcije dolazi i do stimulacije živčanog sustava praćenog osjećajem topline.

Bez obzira na to o kojoj je tehnici masaže riječ, njezin učinak mora biti tjelesno i duhovno rasterećenje i duboka relaksacija.