Imate li urednu trudnoću – vježbanje ne samo da je dozvoljeno, ono je i poželjno! Pročitajte zašto…

Kao što nam vježbanje u svakodnevnom životu pomaže na više razina tako i vježbanje u trudnoći pomaže trudnici u psihičkom i fizičkom smislu.

Svaka trudnica koja ima “urednu” trudnoću i odluči se za bilo koji prilagođeni oblik tjelovježbe prije svega će svoje trudničke boljke poput bolova u leđima, zatvora (konstipacije), problema sa snom, gomilanja nepotrebnih kilograma, grčeva i nakupljanje vode u tijelu… svesti na minimum ili u potpunosti izbjeći.
Mišići potrebni u porodu
Istraživanja pokazuju da trudnice koje vježbaju u prvom i drugom tromjesečju, imaju manju vjerojatnost za prijevremeni porod od žena koje ne vježbaju u tom periodu. Jedna od važnijih stvari koje treba spomenuti je da se kod vježbi za trudnice posebna pažnja poklanja onim mišićima i dijelovima tijela koji će im biti od najveće koristi prilikom poroda.
Lakši povratak u formu
Sve to, zajedno sa svjesnosti o disanju, trudnici pruža sredstvo koje će joj biti od neprocjenjive vrijednosti kada se za to ukaže potreba. Naravno da, ukoliko kroz trudnoću prolazi vježbajući, trudnica nakon što postane majka puno lakše dolazi u prijašnju formu i vrlo brzo se vraća svojem programu vježbanja koji je prekinula nakon što je saznala da je trudna.
U formi za buduće majčinstvo
Svima su dobro poznate promjene raspoloženja i stres kojem je izložena gotovo svaka trudnica (najčešće zbog navale različitih hormona), stoga i psihološka komponenta vježbanja nije ništa manje važna od svega šta smo do sada nabrojali. Svaka trudnica koja se bavi bilo kojom vrstom fizičke aktivnost, na njoj prilagođen način, sigurno se bolje osjeća u “svojoj koži” i spremnija je za sve zahtjeve trudnoće, poroda i budućeg majčinstva.