Categories
News

Boxing pro ili Boxing fitness

Boxing Pro

Boxing Pro je prije svega zamišljen kao napredniji program boksa u kojemu će vježbači usavršiti svoju tehniku i taktiku boksa te povećati snagu i kondiciju.

Taj je trening vrlo sličan klupskim treninzima boksa, ali prilagođen uvjetima prostora u kojemu se provodi.

Trening počinje specifičnim boksačkim zagrijavanjem kojemu su glavni sadržaji trčanje, boksačka gimnastika i gimnastika razgibavanja cijeloga tijela, preskakanje konopa, shadow boxing te specifične boksačke vježbe u paru.

Glavni dio treninga fokusiran je na školu boksa, čiji se program razlikuje po danima. Glavni sadržaji tog dijela treninga su boksačke tehnike udaraca (direkt, aperkat, kroše), kombinacije udaraca, eskivaže, blokade i rad nogu. Isto tako, uči se i osnovna taktika napada i obrane.

Slijedi 9-12 rundi rada na vreći i fokuserima te uvjetovani sparing. Nitko od vježbača nije izložen povećanomu pritisku kod sparinga – svaki član boksa sa sebi sličnim protivnikom i pod nadzorom trenera, i to tek onda kada osjeti da je spreman. Svi vježbači moraju imati štitnike za zube i primjerene rukavice za sparing te, po potrebi, i zaštitnu kacigu.

Jedan od primarnih ciljeva treninga je usvajanje tehnike, a poslije i taktičkih segmenata boksa, kako bi se stvorili temelji za napredak koji je vezan za složenije strukture kretanja. Kako bi se pak izbjeglo pogreške u usvajanju tehnike, individualni pristup iznimno je bitan segment.

Kod takve vrste treninga kondicija vježbača razvija se isključivo specifičnim i situacijskim uvjetima s ciljem postizanja prave boksačke forme.

Trening završava shadow boxingom, preskakanjem konopa i istezanjem.

 

Boxing Fitness

Boxing Fitness u prvome je redu namijenjen svim rekreativcima, bez obzira na njihovo prethodno iskustvo, spol i godine. Početniku rekreativcu potrebno je tek nekoliko treninga da savlada osnovnu tehniku borilačkih sportova. Osim tehnika boksa, vrlo često primjenjuju se i strukture kretanja iz drugih borilačkih sportova – kickboxinga, tajlandskoga boksa, pa čak i MMA.

boxing 1

Uvodno-pripremni dio treninga sastoji se od uvijek različitih sadržaja te se, ovisno o broju vježbača, provodi različitim organizacijskim oblicima rada (frontalni, rad u parovima, kružni oblik rada, poligon…). U uvodnome dijelu treninga provode se sadržaji poput trčanja sa zadacima, općepripremnih vježbi razgibavanja, kratke škole boksa, dinamičkoga istezanja i slično, a pripremni dio treninga rezerviran je za vježbe mobilnosti i stabilizacije.

Slijedi glavni dio treninga. On se najčešće provodi u parovima na vreći ili fokuserima u ukupno 8-12 rundi, pri čemu se primjenjuju različite metode rada. Runda traje 2-3 minute sa 30-60 sekundi odmora.

Taj dio treninga uglavnom se provodi kružno-intervalnom metodom rada, i to tako da se kombinira boksački i kondicijski trening. U „pauzi“ između rundi na vreći ili fokuserima izvode se vježbe snage i izdržljivosti specifične za borilačke sportove. Ponekad se spomenute kondicijske vježbe rade između svake runde. Trening je konstantno promjenjivoga karaktera pa su i rekviziti, kombinacije vježbi, broj ponavljanja i trajanje odmora uvijek različiti. Često se u treningu koriste medicinke, girje, TRX i ostali funkcionalni rekviziti.

Cilj treninga je optimizacija svih motoričkih i funkcionalnih sposobnosti primjenom konstantno promjenjivih metoda rada.

U završnome dijelu treninga cilj je smirivanje organizma vježbama istezanja i opuštanja te samomasaže.