Categories
News

CITROËN E-MEHARI: SLOBODNI ELEKTRON

10Povezan s poviješću Marke i uvjerljivo okrenut budućnosti, E-MEHARI svojom razigranošću podsjeća na ikonu, model Méhari iz 1968., ali je i mnogo više od toga: vedar kabriolet s četiri sjedala, posve električan, modernog i zabavnog stila. U toj novoj fazi partnerstva s grupom Bolloré, CITROËN potvrđuje svoju želju da ponudi drukčije automobile koji odišu svježinom i vedrinom.

Suvremen, jednostavan, nekonvencionalan pa čak i drzak… Ne nedostaje epiteta kojima se može opisati novi model marke CITROËN. E-MEHARI je originalan automobil izražajnih boja, izrazito odvažan i potpuno u duhu marke CITROËN. E-MEHARI je najpoželjniji automobil koji će znati zavesti one koji žele biti drukčiji, koji tragaju za vedrinom, prate trendove i ekološki su osviješteni.

Bez premca, bez stresa i buke, E-MEHARI je pravi slobodni elektron u svijetu automobila!

JEDINSTVENA OSOBNOST

Vanjski dizajn modela E-MEHARI potpuno je u skladu sa stavom marke CITROËN. Odlikuje se stilskim obilježjima CITROËN među kojima se ističu:

 • izražajan pogled koji se sastoji od svjetala na dvjema razinama, što je potpis marke sa znakom chevrona,
 • jedinstven i vedar dizajn punih i toplih linija, sasvim blagih oblika i nasmiješenog prednjeg kraja,
 • pročišćen stil, simbol malih i istinskih radosti, drukčiji doživljaj užitka u automobilu.

Ta karizmatična osobnost naglašena je izražajnim bojama. Naime, E-MEHARI nudi višestruke mogućnosti personalizacije:

 • 4 boje karoserije: plava koja poziva na bijeg u nepoznato, narančasta kao izvor energije i vedrine, živahna žuta i elegantna bež.
 • 2 boje platnenog krova: crna i crvenonarančasta.
 • 2 boje presvlaka sjedala: vrlo prirodna bež i još jedna, tehnički naprednog izgleda, narančastocrvena s otisnutim motivom na središnjem dijelu koji je nadahnut svijetom vodenih sportova. Te su presvlake izrađene od impregnirane tkanine i potpuno su vodonepropusne. Svi oni koji su u potrazi za zabavnim, izražajnim i šarenim automobilom mogu se upustiti u najodvažnije kombinacije.

E-MEHARI nudi povišenu karoseriju s pojedinim crnim detaljima: oblogama blatobrana, donjim dijelom karoserije i odbojnicima. Vidljivo podsjeća na svijet razonode i užitka.

Tako se E-MEHARI odlikuje svježim i izrazito izražajnim stilom koji će znati zavesti sve koji traže drukčiji i simpatičan automobil.

ORIGINALNO STANJE DUHA

E-MEHARI svoje stanje duha nasljeđuje od ikone marke CITROËN, modela Méhari, što se očituje u izgledu i osobnosti, ali i u tome što je savršen pratilac koji nudi razonodu i praktičnost. Baš kao i Méhari iz 1968., E-MEHARI je:

 • prilagodljiv jer ima mekani krov koji se može ukloniti, a zatvara se bočnim sklopivim pokrovom s velikim prozirnim površinama. Prema želji, krov se može postaviti sprijeda, straga, sa strane ili sa svih strana.
 • opremljen četirima pravim sjedalima, sa sklopivom klupom,
 • opremljen povišenom šasijom za vožnju po svim podlogama,
 • izrađen od termooblikovane karoserije: plastičnog materijala koji ne korodira, ne zahtijeva održavanje boje te je otporan na male udarce jer je vrlo elastičan,
 • jednostavan za rukovanje: cijeli se može oprati mlazom vode, izvana i iznutra.

Motiv na vratima svojim žljebovima podsjeća na dizajn izvornog modela Méhari i na njegovu valovitu karoseriju. Usto, boje vanjske karoserije u skladu su s bojama kakve su predstavljene prilikom lansiranja modela Méhari.

Ta poveznica s modelom Méhari, mitskim automobilom koji je obilježio svoje doba, modelu E-MEHARI daje snažan identitet, „drukčiju“ filozofiju za sve one koji ujedno traže autentičnost i zabavu.

OSLOBAĐAJUĆE ISKUSTVO VOŽNJE

E-MEHARI jednostavan je i ležeran, ali ne nedostaje mu ni napredne tehnologije. Posve je električan te se njegova baterija temelji na tehnologiji razvijenoj francuskim umijećem grupe Balloré: baterije LMP (litijeve metalne polimerne baterije) omogućuju velik doseg te su učinkovite, pouzdane i sigurne.

Baterije LMP® ističu se po svojoj velikoj energetskoj gustoći i po tome što su sigurne za uporabu. To su suhe baterije (odnosno „potpuno krute“), što im daje mnoge prednosti, među ostalim nisu osjetljive na vremenske promjene. Omogućuju vožnju najvećom brzinom od 110 km/h i doseg od 200 km u gradskoj vožnji.

Praktične su, potpuno se napune za osam sati pri jakosti električne struje od 16 A na uređajima koji to omogućuju (kućne stanice za punjenje ili javne stanice kao što je Autolib) ili za 13 sati na kućnim utičnicama jakosti 10 A.

Tako E-MEHARI daje jedinstven osjećaj slobode i bezbrižnosti: možete se voziti s vjetrom u kosi uz ubrzanje, lakoću i tišinu električnog automobila.

E-MEHARI proizvodi se u tvornici PSA PEUGEOT CITROËN u Rennesu te će biti pušten komercijaliziran u Francuskoj u proljeće 2016.

Produite à l’usine PSA PEUGEOT CITROËN de Rennes, E-MEHARI sera commercialisée en France au printemps 2016.

E-MEHARI će biti izložen po prvi puta od 9. do 11. prosinca, u paričkom sjedištu grupe PSA Peugeot Citroën, na aveniji Grande Armée, u sklopu Eco Driving Centra u sklopu COP 21 namijenjeg široj javnosti.

TEHNIČKE KARAKTERISTIKE

 • DIMENZIJE
  Duljina: 3,81 m
  Širina: 1,87 m
  Visina: 1,65 m
  Obujam prtljažnika: 200 dm3 do 800 dm3 (s preklopljenim sjedalima)
 • MOTOR I BATERIJA
  Najveća snaga: 50 kW
  Nominalna snaga: 35 kW
  Litijeva metalna polimerna baterija: 30 kWh
 • PERFORMANSE:
  Najveća brzina: 110 km/h
 • DOSEG:
  Gradska vožnja: 200 km
  Izvangradska vožnja: 100 km