Categories
News

Dok god vježbate redovito rezultati su vidljivi

Stabilnost je neophodna za rad na sebi kad se polako, ali istinski krećete prema svome cilju, postepeno se dižući na postolje vlastitog uspjeha, korak po korak. Danas ćemo razgovarati o tome zašto je tako važno redovito vježbati i imati stabilan raspored treninga.

REDOVITOST – KLJUČ USPJEHA

Ako već govorimo o potrebi redovitog vježbanja, trebate shvatiti koliko često trebate vježbati kako biste postigli svoje ciljeve. Zašto je to čak toliko važno? Bez redovitih treninga sigurno nećete moći postići nikakve značajne rezultate. Bilo koji propust treninga izbaci Vas i Vaše tijelo iz toka, a naše je tijelo je u dobrom stanju samo kad na njega sustavno utječu tjelesne aktivnosti.

Svaki put nakon dobre vježbe naše tijelo uključuje procese prilagodbe i oporavka. Zato su odmor i sustavni prekidi između treninga toliko važni: mišići, tetive, živčani sustav obnavljaju se i pripremaju za drugo opterećenje. Ako nakon toga nema sljedeće vježbe, doći će do povratka u prethodno stanje. U tom slučaju, ako preskačete vježbanje iznova i iznova, tijelo će neprestano težiti postavljanju optimalnog oblika i nećete osjetiti nikakav napredak. Drugim riječima, odgovorit ćete korakom unatrag za svaki korak naprijed.

Minimalni broj treninga tjedno ovisi o sljedećim čimbenicima:

  • Od cilja vježbanja : gubitak kilograma, dobivanje mišićne mase, rehabilitacija nakon ozljeda ili teških životnih situacija, oslobađanje od stresa, održavanje forme. Cilj određuje sredstva i načine kako to postići.
  • O programu treninga: vrsta, volumen, intenzitet opterećenja. Program vaših  treninga može biti vrlo ili ne jako zahtjevan pa , prema tome, trebati više ili manje vremena za obnavljanje tijela nakon vježbanja.
  • O stupnju pripremljenosti vježbača i brzine njegovog oporavka. Zapamtite da mišiće treba postepeno navikavati na stres, a ne pokušavati „nabildati se“ u jednom danu. Znači ne treba raditi preveliko opterećenje u jednom danu te nakon toga ne vježbati.
  • Iz vašeg osobnog rasporedu i dnevnim rutinama: prehrana, san, stres, mentalni i fizički stres. Ti čimbenici određuju stanje vašeg živčanog sustava i koliko brzo ćete se oporaviti nakon treninga.