Categories
News

DS 3 I DS 3 CABRIO: NOVI NEODOLJIV SVJETLOSNI POTPIS

Prvi DS model, laniran u ožujku 2010., DS 3 je postao automobilska ikona zahvaljujući privlačnosti koja osvaja na prvi pogled. S dolaskom DS 3 Cabrio u 2013., prodano je ukupno 300 000 vozila (s 66 % novoosvojenih kupaca).

Nastavljajući tu priču o uspjehu, DS 3 i DS 3 Cabrio dodatno ističu karakter novim svjetlosnim potpisom koji je istodobno senzualan i učinkovit. Novi „pogled” prate i ostale novine (novi motori koji ispunjavaju Euro 6 normu, novi načini personalizacije, tehnologija Active City Brake, …) kako bi DS 3 bio još više neodoljiv.

DS 3 i DS 3 Cabrio usvajaju nova svjetla koja poveuju, pretpremijerno, LED i ksenonsku tehnologiju s novim pokazivačima smjera stupnjevanog paljenja.

Ova svjetla daju DS 3 viziju koja je još učinkovitija i opuštajuća zahvaljujući kvaliteti osvjetljivanja s kratkim kao i dugim svjetlima. S istodobnom uporabom triju LED i jednog ksenonskog modula, svjetlosni je snop snažan, širok i homogen za poboljšanu vidljivost i udobnost tijekom putovanja noću. Novi pogled omogućava smanjenje potrošnje energije za 35 posto kad su upaljena kratka svjetla i 75 posto kad su upaljena duga. Naposljetku, s uobičajenim vijekom trajanja više od 20 000 sati, LED svjetla imaju 20 puta veću trajnost od halogenih.

Inspiriran konceptnim automobilima Numero 9 i Wild Rubis, ovaj novi pogled preuzima princip neovisnih modula u dizajnu nadahnut draguljima. DS 3 također dobiva pokazivače smjera, jedinstvena inovacija u segmentu.

Novi svjetlosni uzorak upotpunjen je LED dnevnim svjetlima smještenim u prednjim dovodima zraka po kojima su DS 3 i DS 3 Cabrio toliko prepoznatljivi. DS 3 i DS 3 Cabrio ističu se također LED svjetlima s 3D efektom. Krajnja uglađenost: ovo 3D svjetlo raspolaže s kromiranim DS logom umetnutim u izbočen crni okvir.

DS 3 i DS 3 Cabrio dobivaju avangardni svjetlosni potpis koji je istovremeno upečatljiv i učinkovit.

Obnovljena profinjenost

Kako bi DS 3 i DS 3 Cabrio ostali jedinstveni i bili još privlačniji, imaju nove mogućnosti personalizacije.

DS 3 obogaćuje novi dekor armaturne ploče dobiven laserskom gravurom kao i serigrafijom na bočnom stražnjem staklu. To su dva posve nova postupka, a motiv koji prikazuju jasno ukazuje na pariško DS podrijetlo. Ta se mogućnost personalizacije zove „Neodoljivi Pariz” i podsjeća na otmjenost pariške arhitekture kroz niz njegovih poznatih spomenika poput Eiffelova tornja i Slavoluka pobjede.

DS 3 također uvodi novu bijelu Nacré boju, koja upotpunjuje gamu dostupnih boja karoserije, nove presvlake i nove naplatke od lagane legure 17“ u sjajnoj boji.

I dalje dostupne serijski ili uz doplatu, ovisno o razini opreme, kožne presvlake Nappa Crescendo u obliku narukvice sata, iznimne su kvalitetne i jasno odražavaju cjelokupno DS znanje i iskustvo. Jedinstveno je to znanje i umijeće, rezultat rada najboljih majstora u izradi presvlaka i duge tradicije francuskoga kožarstva.

Novi učinkoviti i snažni motori

DS 3 i DS 3 Cabrio cijenjeni su zbog živahnog i uzbudljivog ponašanja na cesti, koje je posljedica dobro ugođenog i dodatno spuštenog ovjesa što omogućuje spontane reakcije u svim situacijama. Rad na ovjesu udružen s preciznim servoupravljačem, osigurao je savršenu stabilnost putanje vozila i više nadzora i sigurnosti. Ukratko, savršen spoj dinamičnosti i udobnosti, za jedinstven užitak u vožnji.

Kako bi obogatio osjećaj dinamičnosti, DS 3 dobiva nove benzinske i dizelske motore, koji već sada ispunjavaju Euro 6 normu.

U dizelskoj izvedbi, tu su BlueHDi 120 i BlueHDi 100*. Još snažniji i ekološki prihvatljiviji, ti su motori vrhunac tehnologije. Naime, u motore BlueHDi ugrađen je modul za selektivnu katalitičku redukciju (SCR,Selective Catalytic Reduction), ugrađen neposredno prije pročistača krutih čestica. Ova tehnologiju omogućava smanjenje dušikovih oksida (za 90 %) smanjujući pritom i emisiju CO2.

DS 3 tako ima dizelske motore najčišće u svojoj klasi: BlueHDi 100*, Best in Class, s izvedbom od 79 g/km CO2 i BlueHDi 120 ispušta 94 g/km CO2. Oni su ujedno i najštedljiviji (3,0 l/100 km za BlueHDi 100 i 3,6 l/100 km za BlueHDi 120), a pritom nude nikad bolje performanse.

Što se tiče benzinskih motora, DS 3 zadržao je motor „ Racing“ od 207 KS i THP 155, oba općeprihvaćena zbog svoje živosti i elastičnosti već na malom broju okretaja motora. U DS 3 ugrađuje se i motor e-VTi 82 ETG, iz obitelji PureTech, koji ispunjava Euro 6 normu. Riječ je o ekonomičnom (4,1 l/100 km u mješovitoj vožnji) i ekološki prihvatljivom (95 g/km CO2) motoru. Sparen je s upravljanim mjenjačem: ETG (Efficient Tronic Gearbox). Taj mjenjač s pet brzina ima funkciju puzanja i optimizirane kartografije papučice gasa, što omogućuje bolje doziranje za posve glatka kretanja.