Categories
News

Funkcionalni fitness

Funkcionalni fitness
Funkcionalni fitness

Iako je trening na trenažerima već desetljećima najčešći način postizanja rezultata u fitnesu, zadnjih godina popularan je postao funkcionalni trening. Iako trenažeri omogućuju svakome da u izoliranim i stabilnim uvjetima opterećuju pojedine mišiće i mišićne skupine, naše tijelo stvoreno je da se kreće kao cjelina. U funkcionalnom treningu vježbe se baziraju na kompleksnim pokretima koji pokreću cijelo tijelo kako bi ono bilo spremno suočiti se sa izazovima svakodnevnih aktivnosti.

Iako ste jučer podigli za vas rekordnu težinu na nekom od trenažera, danas će vas možda leđa zaboljeti pri podizanju vrećice pune namirnica. Vaši mišići možda jesu trenirani, ali nisu naučili surađivati međusobno.  Svaki pokret kompleksan je algoritam aktivacije mišića pokretača i stabilizatora tijela. Ukoliko svi mišićni i zglobni sustavi nisu sinkronizirani tokom kretanja taj pokret neće biti efikasan niti siguran. Tijelo je stvoreno da bude stabilno i da se kreće te ga tako treba i trenirati. Funkcionalni trening bazira se na jačanju mišića stabilizatora trupa i kralješnice te na primarnim obrascima pokreta: čučnju, potisku, povlačenju, rotaciji, pregibanju i opružanju. Ti pokreti kombiniraju se na razne načine te se funkcionalni trening sastoji od niza zahtjevnih i zanimljivih vježbi koje aktiviraju cijelo tijelo i treniraju mišiće da međusobno surađuju. Tako razvijate ravnotežu i stabilnost te snagu i izdržljivost što će vam olakšati svakodnevne napore.

Kao prvi korak u vašem funkcionalnom treningu trebali bi ojačati stabilizatore trupa i kralješnice, tzv. core treningom, a zatim naučiti vaše tijelo da balansira i izvodi pokrete s vlastitom težinom. Najprije savladajte svoje tijelo u stabilnim, a zatim i nestabilnim uvjetima koristeći manju oslonačnu površinu ili rekvizite koji narušavaju stabilnost pokreta poput velike pilates lopte, BOSU-a ili TRX-a. Kada vaše tijelo počne funkcionirati kao cjelina, ubacite u vaš trening vježbe s bučicama, gumom, kettlebellom, šipkom ili trenažerima sa sajlama kako bi povećali snagu i oblikovali vaše tijelo.

Marko Črljenec, prof. kineziologije