Categories
Iz medija Orlandov kutak

Grupni TRX trening

TRX – najpopularniji rekvizit za vježbanje

Trening za oblikovanje i učvršćivanje cijelog tijela uz pomoć samo jedne – trake.

TRX je jedan je od trenutno najpopularnijih rekvizita za vježbanje u svijetu. Osim što pruža mogućnost velikog broja različitih vježbi za cijelo tijelo, njegova prednost je i u njegovoj mobilnosti. Podjednako je namijenjen muškarcima i ženama, prilagodljiv i rekreativcima i profesionalnim sportašima.

Malih dimenzija i jednostavne uporabe, ove dvije trake od najlonskih vlakana s ručama na krajevima, gdje god da idete bit će vam vjerni suputnik, pogotovo ukoliko spadate u one tipove ljudi koji jednostavno ne vole propuštati treninge ma gdje god se nalazili. Već nakon nekoliko treninga na njemu uvidjet ćete zašto je tako popularan.

Idealan je za brzo stjecanje kondicije, efikasno skidanje potkožnog masnog tkiva i ono najvažnije – utječe na oblikovanje i učvršćivanje cijelog tijela, pogotovo kritičnih ženskih zona kao što su trbuh, bedra, bokovi i stražnjica. Trening na TRX-u je visoko dinamičan i svaki put jedan novi izazov. Stoga ne izostaje onaj poseban psihološki benefit – “učinio sam nešto dobro za svoje tijelo“, objasnio nam je je profesor kineziologije je trener u OrlandoFit Fitness Kaptolu – Zdenko Bodrožić.

Po čemu je TRX jedinstven?

TRX rekvizit oživljava novu metodologiju treninga, koja podrazumijeva treniranje različitih motoričkih sposobnosti, a u isto vrijeme i razvija modernu trening filozofiju, nazvanu “Trening suspenzije“ (viseći trening).

Ono što trening suspenzije čini jedinstvenom vrstom modernog vježbanja sistematička je objedinjenost najboljih vježbi – i starih i novih, koje su okupljene, modificirane i oblikovane u jedinstvenu, spojenu cjelinu te se odnose na širok opseg jedinstvenih pokreta tijela, trenerskih uloga i programskih principa koji čine novu metodologiju treninga“, kaže Zdenko.

Vježbanje na TRX-u upotrebljava silu gravitacije i pokret da bi proizvelo neuro-mišićne odgovore na promjene u položaju tijela. Koristeći TRX, pokreti integriraju snagu i ravnotežu u jedinstveni dinamički oblik koji opterećuje živčani sustav na visokoj razini i povećava efikasnost vježbanja“, kaže Zdenko.

Odmak od tradicionalnog vježbanja na spravama

Značajno ograničenje tradicionalnog treninga snage jest da sprave, pa čak i slobodni utezi, ograničavaju prostor pokreta tijekom vježbe. Trening suspenzije pruža bezgranično variranje u kutovima pokreta te u prostoru za pokret za gotovo sve vježbe. Omogućava pokrete koji se izvode duž bilo koje ravne površine, čak i duž svih ravnih površina odjednom.

S TRX-om se funkcionalni principi treninga mogu integrirati u program za postizanje određenih funkcionalnih ciljeva (primjerice šut u nogometu, skok u vis, zamah u golfu…) unutar svake vježbe. Tehnike treninga suspenzije napravljene su da povežu tijelo u jedinstveni koordinirani sistem. Osnovne vrste pokreta za sve ljudske aktivnosti mogu se prilagoditi, oblikovati i zatim trenirati na TRX-u, da bi se poboljšalo njihovo provođenje na sportskim terenima ili u svakodnevnom životu.

TRX trening poboljšava fleksibilnost, ravnotežu, stabilnost

Zbog svoje funkcionalnosti i jednostavne upotrebe TRX je pronašao širok spektar primjene u pripremama sportaša, rehabilitaciji nakon ozljeda, u svakodnevnome rekreativnom vježbanju, a osobito u fitness centrima, kao dodatni sadržaj za vježbanje.

Trening suspenzije na TRX-u gradi istinski funkcionalnu snagu i poboljšava fleksibilnost, ravnotežu i osnovnu stabilnost, što je potrebno na sportskim borilištima i u svakodnevnom životu. Na njemu se može izvesti velik broj različitih vježbi, i to u tri različite prostorne dimenzije: frontalnoj, sagitalnoj i poprečnoj.

Prednost ovog rekvizita jest u tome što se može upotrijebiti bilo gdje i mogu ga koristiti vježbači različite razine treniranosti.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Bp-ASIC1j1g[/youtube]