Categories
News

Kada i kako sigurno vježbati tijekom vrućih ljetnih dana

Pohvale svima onima koji nastavljaju tjelesnu aktivnost i za ovih nesnosnih vrućina, a posebne pohvale onima koji tek u ovim najtoplijim danima počinju s vježbanjem. No, prije svega, htio bih sve vas koji ste se odlučili za trening pozvati na poseban oprez jer čak i oni najzdraviji tijekom vježbanja pri visokim temperaturama mogu osjetiti određene teškoće.

Ono što nam se može dogoditi uistinu nije niti malo naivno, počevši od dehidracije, niskoga tlaka, pa čak i životno opasnoga toplinskog udara. Možemo ga okarakterizirati kao opasno visoko podizanje tjelesne temperature koje, ako se na vrijeme ne liječi, može završiti kobno.

Svako nepažljivo provođeno vježbanje tijekom velikih vrućina, pa čak i svaka intenzivnija tjelesna aktivnost, mogu biti izrazito opasni. No ipak, ako pripazimo kada i koliko vježbamo, nema razloga da si i po ovome vremenu uskratimo svoju omiljenu tjelesnu aktivnost.

Kada trenirati i što je važno znati

Ako se pitate kada treba trenirati i što je pritom najvažnije, odgovor je vrlo jednostavan – izbjegavajte sunce, držite se hlada, vježbajte u hladnijim jutarnjim ili kasnim večernjim satima i pijte tekućine što je više moguće. Sprječavanje dehidracije iznimno je važno, a za nadoknadu izgubljene tekućine najbolja je obična voda. Ako u ovim ekstremnim uvjetima – visoke temperature i jako sunce – planirate sat vremena aktivnosti, litra vode zadovoljit će vaše potrebe. Vodu treba piti prije nego što osjetimo žeđ jer ako za njom posežemo tek kada smo stvarno žedni, dehidracija je već nastupila. Dakle, svakih 10-15 minuta nekoliko gutljaja i poduzeli smo glavne mjere opreza.

Prema nekim novijim istraživanjima, utvrđeno je da je pri intenzivnome treningu u ovakvim ekstremnim uvjetima potrebno piti što hladniju vodu jer će ona brže stizati iz želuca u tijelo, a ako pijete svakih 10-15 minuta, organizam će stalno primati vodu te na taj način biti pravodobno hidriran.

Kada i kako sigurno vježbati tijekom vrućih ljetnih dana2

Dugotrajni treninzi tijekom ljeta – samo za one u formi

U ovakvim ekstremnim uvjetima vježbanje koje traje sat i pol, pa čak i dulje, možemo nazvati dugotrajnim.  Izuzetno je opasno te su za pravilno hidriranje organizma potrebne mnogo veće količine vode. Dugotrajno vježbanje preporučuje se samo onima u vrhunskoj formi, a čak je poželjan i posjet liječniku koji će potvrditi da ste psihofizički i zdravstveno spremni za takav tip vježbanja.

Ako ste u izvrsnoj formi i savršeno zdravi te ne oklijevate trenirati po sat i pol i više i po ovakvim vrućinama, zasigurno ste dobro uvježban i opremljen sportaš, no ipak, evo nekoliko dodatnih  savjeta i za vas.

Prije svega, provjerite jesu li vaše bočice dobro zatvorene da dragocjena tekućina ne bi iscurila. S obzirom na to da znojenjem ne gubimo samo vodu, nego i elektrolite i minerale, dobro je umjesto vode imati energetske napitke specijalno namijenjene onima koji se bave sportskim aktivnostima.

Kada i kako sigurno vježbati tijekom vrućih ljetnih dana3

Isostar, Isodrink i slični energetski napitci idealni su jer pružaju sve potrebne sastojke. Neki su u prahu te ih je potrebno posebno pomiješati s vodom, a neki su već gotov proizvod. Bilo kako bilo, možete ih naći u trgovinama sportske opreme, a vrlo su bogati mineralima, natrijem, kalcijem, solima i kalijem te siromašni ugljikohidratima, odnosno šećerom.

Upravo zbog male količine šećera takvi su napitci iznimno koristan dodatak treningu. Šećer, naime, nije lako probavljiv pa ako je njegova koncentracija u energetskome napitku veća od devet posto, otopina će u želucu čekati da bude probavljena, zbog čega će i rezultat biti gotovo kao da niste ni popili napitak. S druge strane, nakon treninga je dopušteno, pa čak i poželjno, piti „zaslađenu“ tekućinu ili čisti voćni sok kako bi se nadoknadio izgubljeni glikogen, odnosno očuvala mišićna masa.

Važnost hidriranja

Hidriranje nije važno samo tijekom vježbanja. Da bismo kvalitetno održavali količine minerala u organizmu, stalno trebate piti dosta vode i jesti svježega voća i povrća.

Alkohol je potrebno izbjegavati, posebice na dan treninga ili dan prije, a svi koji žele svakodnevno vježbati ovo ljeto, trebali bi ga se u potpunosti kloniti. Slično možemo reći i za crnu kavu, čaj i ostale napitke koji sadrže kofein (snažan diuretik) zbog kojega ćemo bespotrebno izbacivati toliko važnu tekućinu.

Kažu da u svemu treba biti umjeren, no s količinom vode koju unosite u sebe ovoga ljeta ne možete pretjerati. Neugodna buđenja tijekom noći zbog odlaska na WC samo su znak da ste dobro hidrirani te na vrlo dobrome putu da tako i ostane.