Categories
Orlandov kutak

Kako do idealne stražnjice i lijepo oblikovanih nogu? Uz trenažere nove generacije!

Iako su dobri stari čučnjevi i dalje najbolja vježba za noge i stražnjicu, fitness industrija konstantno uvodi nove opcije za sve one koji žele probati nešto drugačije i ostvariti željeni cilj

Kako kaže sam Orlando Lopac elipsoidni trenažeri stvaraju vježbače ovisnike, a industrija fitnessa stalno radi na novim mogućnostima i tehnologijama kako bi rad na ovim spravama dao što bolje i konkretnije rezultate. Ako su vam čučnjevi dosadili ili iz nekog razloga niste skloni toj vrsti vježbe u nastavku otkrijte kako ipak možete doći do čvrste stražnjice i lijepo oblikovanih nogu uz vježbe na eliptikalu nove generacije.

Što razlikuje eliptikale (elipsoidne trenažere) nove generacije od onih na koje smo dosad navikli? Što mogu omogućiti ženama u terminu oblikovanja tijela?

Svijest o važnosti tjelovježbe i fitnessu uopće na najvišoj je razini od kada se rade analize i statistike. Isto se može vidjeti u ukupnim prihodima fitnessa u cijelom svijetu koji u 2016. godini prelaze 100 milijardi dolara! Sve je više novih sadržaja, programa i oblika treninga. Tehnologija i znanost nikada nisu bile više povezane, a rezultat su brojni noviteti na tržištu fitnessa. Trenažeri su precizniji, funkcionalniji i konkretniji što dovodi do bržih i kvalitetnijih transformacijskih procesa vježbača…

Jedan od proizvoda koji je uz traku za trčanje zasigurno najtraženiji proizvod u fitness centrima jest eliptički trenažer, a ujedno je i proizvod koji je u proteklih par godina dobio najveći broj svojih inačica. Osnovni razlog popularnosti eliptičkog trenažera jest činjenica da tijekom njegovog korištenja uistinu možemo aktivirati izrazito veliki broj mišića cijelog tijela. A što je najbolje, naglašeno “pogađa” mišiće stražnjice, cijelih nogu i stabilizatora trupa, pa uz estetske promjene djeluje na bolje i zdravije držanje…

Osnovne funkcionalne promjene koje klasični eliptikal doživljava, idu u smjeru promjene opsega pokreta, odnosno mogućnosti prilagodbe veličine pokreta svakom pojedincu koji ga koristi, zatim opciji promjene kuta gibanja čime se ostvaruje mogućnost regulacije nagiba i na kraju promjene smjera gibanja kao najrevolucionarnijoj doradi eliptičkog trenažera: pokret se odvija u “novoj” dimenziji, te se za razliku od klasičnog pravocrtnog elipsoidnog gibanja ovdje pokret izvodi u lateralnoj elipsoidnoj liniji ili točnije “kružnici”. Rezultat: mišići primicači i odmicači nogu (adduktori i abdukotri), dubinski mišići zdjelice, mišići donjeg dijela leđa i trbuha, te svi mišići stražnjice u funkciji su 100 %. “Guza” se podiže, a noge dobivaju toliko željeni zategnuti “shape”!

Je li takav, suvremeni eliptikal dobra zamjena za čučnjeve kada govorimo o kritičnim točkama kod žena (stražnjica i noge)?

Iako su čučanj i sve njegove inačice “majka” treninga nogu i stražnjice, kod velikog broja vježbačica postoje strah i odbojnost (neopravdani) prema istima. Česta je zabluda nježnijeg spola da će im čučnjevi uzrokovati hipertrofiju, povećanje mišića natkoljenice, pa se zbog toga radije okreću drugim opcijama. Stručnom osoblju, trenerima, je stoga ponekad lakše ići linijom manjeg otpora i kao alternativu dati nešto što će vježbaču biti prihvatljivo. Jedna od tih opcija je svakako trening na kvalitetnom eliptikalu, a kada isti pri tome, poput Octane Fitness LATERALX eliptikala, osigurava spomenuto bočno/lateralno gibanje, onda je stvar još i lakša: razlika u kvaliteti pokreta i rezultatima koji se postižu treningom na njemu stvara vježbače “ovisnike”, i to ne samo među ženama već i među muškom populacijom.

Koliko je potrebno vremena provesti na odabranom eliptikalu za neki rezultat? Koliko puta tjedno, po koliko minuta?

Prije svega važno je razumjeti da su za postizanje vidljivih trenažnih rezultata najvažniji kontinuitet treniranja i balansirana prehrana. A kako i koliko trenirati ovisit će o izrazito velikom broju parametara: starosnoj dobi vježbača, spolu, općoj fizičkoj kondiciji, dnevnim obvezama, vrsti posla koju obavlja, tjelesnoj težini, cilju treninga itd. Nadalje, kako se vrhunskim trenažerima mogu mijenjati i opterećenje i spomenuti opsezi pokreta i modaliteti treninga, nepravilno bi bilo izreći opću formulu po kojoj bi se definiralo vrijeme boravka na samom trenažeru. Jednostavno, svatko za sebe, sukladno subjektivnom osjećaju i stvarnim pokazateljima (tempo disanja, broj otkucaja srca) i uz pomoć stručne osobe, treba i/ili može odrediti trajanje i jačinu vježbanja, te iste tijekom vremena mijenjati i prilagođavati. Bilo bi lijepo kada bi si svi mogli odvojiti barem 20 minuta svakodnevno za neki oblik i vrstu treninga…

Po čemu se još LATERALX razlikuje od drugih eliptikala na tržištu?

Jednostavno, ne postoji ništa poput višestruko nagrađivanog LateralX eliptičkog trenažera. Riječ je o potpuno revolucionarnom proizvodu, koji osigurava vrhunski “cross” trening i kod kojeg je gibanje podesivo u više ravnina: od bočnog kretanja do kombinacije s vertikalnim koračnim pokretom čime se gibanje izvodi u smjeru gore-dolje, naprijed-nazad i lijevo-desno (unutra-van). Istraživanja provedena na vježbačima tijekom uporabe LATERALX trenažera su pokazala da se troši 27% više kalorija i aktivira 30% više mišića unutarnje i vanjske strane bedara tijekom promjene od najmanje do najveće pozicije bočnog podešavanja širine opsega pokreta. Osim toga, uz brojne pred-oblikovane programe treninga, poput intervalnog 30:30 treninga, cross circuit treninga i/ili quad power treninga, LATERALX postaje ALL-IN-ONE trenažer i kao takav postavlja potpuno nove standarde u poimanju eliptičkog trenažera, pa čak i kardio mašine uopće.

*Lateral x by Octane fitness na tržište stavlja i distribuira Star Fitness d.o.o. member of Orlando Fitness Group