Categories
Orlandov kutak

Počinjem trenirati od ponedjeljka…

Da, upravo je to najčešća izjava koju sam čuo, koju slušam i vjerojatno ista ona koju ću i dalje vrlo često slušati… počinjem trenirati od ponedjeljka… Naravno, najbolja i najlakša samo-opravdavajuća rečenica većine pojedinaca, jer nitko ne kaže od kojeg ponedjeljka. I tako prolaze dani, tjedni, mjeseci i na kraju, vrlo veliki broj bude onih koji nikako da odaberu svoj ponedjeljak.

Kao osoba koja se od ranog djetinjstva bavi tjelesnom aktivnošću, trči za loptom (ili curicama) bez obzira na dan u tjednu, pokušavam shvatiti taj misterij – zašto, ako imaš želju i potrebu za vježbanjem, zašto, ako konačno donosiš kvalitetnu odluku u svom životu (jer briga o zdravlju je kvalitetna odluka), zašto ne kreneš danas, večeras. Zašto je sutra ili dan iza bolji za početak nečega što ti u životu donosi zapravo samo dobro. Ne postoji naime niti jedno istraživanje u svijetu koje bi nam pokazalo negativne učinke svakodnevne umjerene tjelovježbe – na kraju krajeva svi znamo da je bavljenje tjelesnom aktivnošću, kretanje, neminovno dobro i zdravo, kako za tijelo, tako i za um i duh tijela.

Ah, ispada da si svi odgađanjem zapravo žele priuštiti još samo malo te „nezdrave“ slobode od vježbanja: „Imam rođendansku zabavu sutra na večer, jest ću puno, jest ću nezdravo pa počinjem trenirati nakon toga“… hm, kao da kad počneš trenirati više nećeš pohoditi rođendanske zabave i prejedati se raznoraznih kaloričnih čuda! Ili: „Frend mi u subotu ima momačku večer, nalijevat ćemo se alkoholom koji deblja pa, krećem od ponedjeljka“… baš, kao da nakon tog čudesnog ponedjeljka više nećeš ni pomirisati kalorijama iz dobre kapljice… Činjenica je jasna i očita: LIJENOST. Ponedjeljak je zapravo druga riječ za umrtvljenost tijela, višegodišnju pasivnost atletskog urođenog nam duha.  A ono što bi trebali znati i shvatiti je sljedeće: kad se počnete baviti tjelesnom aktivnošću, bez obzira da li idete na fitness, aerobik, squash, tenis, pilates, na hakl sa dečkima, jogging ili pak samo rolate, na svim budućim rođendanskim zabavama, na svim budućim momačkim večerima ćete smjeti i moći pojesti i popiti puno više nego do sada. I ništa od toga vam se neće tako brzo „primati“…

Stoga ne čekajte neki novi dan ili tjedan, odluku donesite sada. Počnite brigu o svom tijelu odmah danas. Na brzo hodanje po Marjanu ili Bundeku, na rolanje oko Jarunskog jezera ili vožnju biciklom po nasipu možete odmah. Čak i u starim tenisicama (da ne bi bilo kako prvo morate kupiti nove…). Sklekove, čučnjeve, trbušnjake možete raditi i dok ovo čitate. Na nogomet s dečkima, odmah večeras… a ako ipak trebate ponedjeljak da bi se pokrenuli, neka to onda bude OVAJ PONEDJELJAK.

Vaš Orlando

Wall.hr