Categories
Orlandov kutak

Maslinovo ulje i ja

Maslinovo ulje je kralj među uljima. Pri tome se, naravno, misli na ekstra djevičansko maslinovo ulje koje se dobiva hladnim prešanjem i filtriranjem zdravih maslina pri čemu sadržaj blagotvornih sastojaka ostaje maksimalno očuvan…

Naravno, od tjedna do tjedna čitav niz različitih događaja oformi stavove i razmišljanja svakog od nas, pa tako i moje. U tih 7 dana nekoliko puta mi kroz glavu prođu različite misli i teme o kojima Vam imam želju i volju, potrebu pisati, neke teške, neke lagane, neke poučne, neke kritične, no na kraju toliko često se sve završi na nekom jednostavnom trenutku ili događaju, potpuno neplaniranom… i tako nas danas evo u carstvu malih zelenih bobica, bobica koje roditelji moje drage prijateljice Jelene, inače Trogiranke, tako kvalitetno obrađuju da ja to moram podijeliti s Vama, dragi moji.

I to iz nekoliko razloga:

  1. Nova boca te božanske tekućine koju upravo dobih na poklon je fantastična.
  2. Nutricionistički gledano, ekstra djevičansko maslinovo ulje je vrlo dragocjena namirnica bogata E vitaminom (i to u njegovom najiskoristivijem obliku) koji potencira antioksidativnu aktivnost.
  3. Maslinovo ulje svoj blagotvoran učinak na zdravlje duguje i povoljnom profilu masnih kiselina koje sadrži. Najveći dio čini jednostruko nezasićena oleinska kiselina, ali i dragocjene višestruko nezasićene: linolnu i linolensku kiselinu.
  4. Ljekovita svojstva maslinovog ulja su dobro dokumentirana u znanstvenoj literaturi. Unos ove drevne namirnice pruža zaštitu od kroničnih degenerativnih bolesti i povezuje se sa smanjenim rizikom od bolesti srca, prevencijom karcinoma te snaženjem imunološkog sustava.
  5. Također, pripisuju mu se i protuupalna svojstva te zaštitni učinak na želučanu sluznicu.
  6. Maslinovo ulje je čarobni sastojak, izvrstan za gotovo sve – prevenciju i očuvanje kože, ruku i noktiju i kose. Ako želite da vam koža lica bude mekanija i puna vlage, umasirajte malo maslinovog ulja u kožu, a na oštećene dijelove kože stavite malo više ulja.

Eto draga moja Jelena, sad ti je otkrivena tajna brzog trošenja – osim što ga u velikim količinama koristim u prehrani, vrlo često ono završi na mojim rukama i licu… osobito u dane kada je odlazak na počinak bliži jutru, a iza mene je ostao prenaporan radni dan, a takvih je na žalost u zadnje vrijeme sve više i sve su češći… Na sreću uvijek postoji dobra zaliha pravog maslinovog ulja koja pomogne svojim čudotvornim djelovanjem…

U slast… ili na kožu

Vaš Orlando

* Tekst je originalno objavljen na portalu ordinacija.hr