Categories
News

Palčić gore za palčiće!

Orlando Fitness grupa pridružuje se humanitarnoj akciji prikupljanja sredstava za inkubatore i medicinsku opremu kako bi pomogli onima kojima je to najpotrebnije – prijevremeno rođenoj djeci koja se bore za svoj mali ali vrijedan život.

Priključite se i Vi ovoj humanitarnoj akciji! Svoje donacije možete ostaviti u našem centru u kutiji Palčić gore za palčiće ili kupnjom njihove majice donirati 50, 00 kn.

Više o cijeloj akciji pročitajte u nastavku.

 

Svijest javnosti o problemima i posljedicama s kojima se susreću prijevremeno rođena djeca i njihovi roditelji izuzetno je niska. Stoga je potrebno kontinuirano informirati i educirati roditelje, ali nerijetko i nekoordinirane službe zdravstvene, socijalne i odgojno-obrazovne djelatnosti kako bi se doprinijelo dugoročnom napretku.

Studija Hrvatskog perinatološkog društva o opremljenosti rodilišta u RH od 2010. godine pokazala je da medicinska oprema koju posjeduju nadležne medicinske institucije nije dovoljna ili je zastarjela, a kako bi se prijevremeno rođenoj i bolesnoj novorođenčadi pružila adekvatna medicinska skrb.

Poznato nam je da su referentni centri u RH relativno dobro opremljeni (osim Klinike za ženske bolesti i porode u Petrovoj koja je kao referentni centar u RH sa najvećim brojem rođene nedonoščadi bilježi veliki nedostatak opreme), te nam je cilj ovom akcijom osigurati opremljenost svih rodilišta u kojima se rađaju i liječe prijevremeno rođena i bolesna novorođenčad kako bi svako prijevremeno rođeno i bolesno novorođenče , bez obzira gdje se ono rodilo u RH imalo priliku za najbolji mogući početak o kojem se uvelike ovisi njegov daljnji razvoj, kako neurološki tako i motorički.

Iz navedenih razloga, Klub nedonoščadi „Palčići“ odlučio je pokrenuti veliku, nacionalnu humanitarnu akciju pod nazivom “Palčić gore!”, a s ciljem prikupljanja sredstava za kupovinu novih inkubatora i sve dodatne opreme bez koje inkubator sam po sebi ne znači gotovo ništa, za zbrinjavanje najmlađih građana Hrvatske koji već u prvim danima svog života kreću u nepravednu životnu borbu.

Cilj akcije je prikupiti donacije i sredstva za kupovinu 64 inkubatora od čega 11 intenzivnih i 3 transportna, 10 respiratora, 50 reanimacijskih stolića, 45 pulsnih oksimetara, 300 infuzijskih pumpi, 20 neinvazivnih tlakomjera, 5 UZV aparata, 15 kardiorespiratornih monitora, 5 fototerapijskih posteljica i ostale dodatne opreme ,a koji će se donirati bolnicama kojima je to potrebno.

Također, svrha akcije je podizanje svijesti i edukacija građana Hrvatske o problemima sa kojima se susreću roditelji prijevremeno rođene djece, sama djeca i zdravstveni djelatnici. Osim navedenog potrebno je senzibilizirati samu javnost i kompanije o toj problematici i o nedostatku adekvatne opreme.

Cijeli projekt planiran je na uzoru na sličan projekt «Palčić gore!» koji je 2011. realiziran u Srbiji te koji je polučio izvrsne rezultate ( od rujna do kraja prosinca 2011. Prikupljeno je oko 3 miliona eura te kupljeno 200 inkubatora, a akcija se nastavila kroz 2012. nabavkom ostale opreme koja nedostaje.

Pozivamo sve velike kompanije i poznate osobe da se uključe u samu akciju te da svojim sudjelovanjem i primjerom omoguće prikupljanje sredstva za donaciju inkubatora.

Također pozivamo građane da se uključe u akciju pozivom na humanitarni telefon 060 9098 ( cijena po pozivu 6,25 kn PDV uključen) ili uplatom na žiro račun akcije „Palčić gore“ Societe Generale- Splitska Banka d.d. : 2330003-1552050516.

NAŠA HRABROST JE NJIHOVA SNAGA

Akcija završava velikim eventom 17. Studenog na Međunarodni dan svjesnosti o prijevremenom rođenju kada će uz prisustvo Predsjednika RH svim donatorima biti javno uručene zahvalnice za sudjelovanje u akciji „ Palčić gore“ .

Klub roditelja nedonoščadi “Palčići”