Categories
News

Sauna

Riječ sauna dolazi od finske riječi „Savu“, a u prijevodu znači rupa u zemlji. Kod nas riječ sauna označava drvenu prostoriju u kojoj se vodena para zagrijava do visokih temperatura, kako bi se izazvalo znojenje tijela u svrhu njege, relaksacije i rehabilitacije. Saunu još nazivamo i finskoj kupelji, jer je logično država izumiteljica daleka i hladna Finska. Cilj ovog kratkog i sažetog članka je uvjeriti Vas čitače o važnosti i benefitima sjedenja u „vrućoj kutiji“ u trajanju od 20 minuta po sesiji s tjednom frekvencijom minimalno 2-3 puta.

Dobrobiti su najviše usmjerene na kardiovaskularni i metabolički sustav čovjeka. Benefiti se ostvaruju kroz mehanizam povećanja tjelesne temperature. Sauna djeluje pozitivno na niz čovjekovih sustava, kardiovaskularni, metabolički, morfološki, psihološki i nakraju na njihovu kombinaciju- dugovječnost. U svakom poglavlju ispod ovog uvoda probao sam svaki taj utjecaj na pojedini čovjekov sustav dodatno razjasniti i što jednostavnije opisati. Međutim, koga ulazak u kompleksniju fiziološku podlogu utjecaja saune na čovjeka ne zanima previše, najbitnije je napomenuti kako su mehanizmi tih dobrobiti na ljudsko tijelo različiti, postoje jednostavniji, ali i kompleksniji mehanizmi.

Na temelju velikog broja dokaza sauna se treba koristiti u preventivne svrhe, ali isto tako i u rehabilitaciji kroničnih bolesnika. Preporuke su široke, međutim, posebno je važna kontinuiranost i dugoročno korištenje. Statistički značajne dobrobiti već se ostvaruju sa dvotjednim korištenjem po 20 minuta pri temperaturi od 80 stupnjeva celzijusa. Vidimo se u našoj finskoj saunu u OrlandoFit Branimiru.

Kardio-respiratorni učinci finske saune

Brunt i suradnici 2016. godine ukazuju kako su kronični bolesnici, koji su tijekom rehabilitacije koristili finsku saunu, unaprijedili funkciju endotelnog tkiva krvnih žila. Time su značajno unaprijedili svoje srčano-žilne sposobnosti i smanjili rizik od naglih srčanih zatajenja. Unapređenje endotelne funkcije, direktno je povezano sa padom arterijskog krvnog tlaka, zbog volumena i elastičnosti krve žile koja se jako povećava. Dodatno, u femoralnim i karotidnim arterijama to je čak rezultiralo smanjenjem debljine arterijske stjenke, što je još jedan mogući mehanizam unapređenja kardiovaskularnog učinka.

Dakle, taj mehanizam dovodi da značajnog smanjenja sistoličkog krvnog tlaka kao jednog od glavnih čimbenika pokazatelja zdravlja odnosno problema kardiovaskularnog sustava. Povišen krvni tlak najčešće nastaje zbog pušenja, aterosklerotskih žilnih promjena, lošim životnim navikama i slično.

Metabolički učinci finske saune

Uzmemo u obzir kako su metabolički sindrom (kronična inzulinska rezistencija) i dijabetes tipa II, dva od tri najvećih zdravstvenih problema u razvijenim zemljama svijeta. Svake godine broj ovih pacijenata značajno raste, kao i loše životne navike u populaciji i tjelesna neaktivnost. Dakle, korištenje saune povećava važnu osjetljivost stanica na inzulin i lučenje dušikova oksida, što kod osobama s tim zdravstvenim problemom može imati velike pozitivne efekte na već spomenutim metaboličkim parametrima. U dosadašnjoj literaturi je pokazano kako kod šećernih bolesnika, sve vrste termoterapije, uključujući i saunu, djeluju pozitivno na bolesti perifernih krvnih žila.

Psihološki učinci finske saune

Čovjek se u sauni opušta, nalazi se u trenutku koji nije povezan sa nikakvim poslovnim i stresnim situacijama. Time se utječe na gašenje simpatičkog autonomnog živčanog sustava (onaj sustav koji nas pobuđuje). Uslijed topline, povećava se i hormon kortizol, koji je pozitivan hormon ako uz njega nije prisutan i inzulin. Zato se preporuča da se neposredno prije i tijekom saune ništa energetsko ne unosi u tijelo, time se kortizol dodatno luči iz nadbubrežne žlijezde, te potiče potrošnju masti i gašenje protuupalnih biokemijskih procesa u tijelu na staničnoj razini. Gašenje tih procesa pozitivno utječe na ponašanje i osjećaj sreće te dodatno potiče lučenje nekih od hormona (serotonin i dopamin).

Bitno je spomenuti kako nakon što je kortizol izlučen uslijed visoke temperature, popratno tome se luči adenokortikotropni hormon, koji je prirodni stimulans koji nam povećava pažnju i koncentraciju. Od  njega ćemo biti posebno razbuđeni i bistri, ali samo pod uvjetom dobre hidratizacije i povratka elektrolita nakon korištenja saune.

Posljednja smjernica u ovom poglavlju odnosi se na hormone dopamin i serotonin. Oni se luče neposredno nakon izlaska iz saune i potiču lučenje prirodnog triptofana koji se povezuje s prirodnim antidepresivom i dodatno olakšava kasnije tonjenje u san. Što se povezuje s čuvenom rečenicom: „Nakon saune spavam kao beba.“ .

Morfološki učinci finske saune

Ovo poglavlje je jako povezano sa prethodnim, pogotovo s onim dijelom gdje se govori o povišenom kortizolu koji dodatno potiče potrošnju masti iz visceralnog masnog tkiva. Međutim, bitno je spomenuti da stres topline potiče mehanizam dodatnog lučenja tetrahidrobiopterina, koji je u velikoj mjeri povezan i sa lučenjem adrenalina. Hormona koji se luči u stresnim situacijama, kada je organizmu potrebna brza energija. On ubrzava metabolizam i stvaranje energije, što je posebno korisno ako u probavnom sustavu nemamo previše hrane ili nismo jeli unazad nekoliko sati ili smo natašte. U tim slučajevima se dodatno povećava potrošnja masti što pozitivno utječe na sastav tijela. Zanimljivo je da ljudi ujutro, natašte, imaju također povišen adrenalin, što znači da ako se natašte koristi i sauna, rezultati unapređenja sastava tijela biti će dodatno povećani. Naravno ako se uz to poštuju i druge osnovne smjernice zdrave i uravnotežene prehrane.

Utjecaj finske saune na dugovječnost

Za sada jedino što se može sa sigurnošću reći da vrućina u tijelu aktivira jednu vrstu obrambenog mehanizma koji je uzrokovan uslijed stresne situacije visoke temperature. Taj stresni šok sa sobom aktivira jednu vrstu stanične obrambene reakcije preko lučena eng. Heat shock proteins, odnosno proteina izazvanih vrućinom. Ti proteine se povezuje u velikoj mjeri sa ostvarivanjem dugovječnosti i s autofagijom, ali uzročno posljedična veza još nije otkrivena. Takvi proteini gotovo trenutno zaustavljaju staničnu atrofiju, iznenadnu staničnu smrt i zaustavljaju širenje staničnih mutacija.

 

Autor: Marko Bukvić