Categories
News SLIDER

SENIOR FIT – grupni program

Bez obzira na godine ili fizičku kondiciju, nikad nije kasno da počnete vježbati i postanete fit.

Mnogo je razloga zašto s godinama usporimo i postajemo manje mobilni. To može biti zbog zdravstvenih problema, problema s težinom ili boli ili zabrinutosti zbog pada. Ili možda mislite da vježbanje jednostavno nije za vas. Ali kako starite, aktivan način života postaje važniji nego ikad za vaše zdravlje.

Nedavna švedska studija pokazala je da tjelesna aktivnost najviše pridonosi dugovječnosti, dodajući dodatne godine vašem životu – čak i ako ne počnete vježbati do starijih godina. Ali biti aktivan nije samo dodavanje godina vašem životu, već i dodavanje života vašim godinama.

Kretanje vam može pomoći povećati energiju, održati vašu neovisnost, zaštititi vaše srce i kontrolirati simptome bolesti ili boli, kao i vašu težinu. Redovita tjelovježba također je dobra za vaš um, raspoloženje i pamćenje.

Nikada nije prekasno pronaći jednostavne, ugodne načine da postanete aktivniji, poboljšate svoje raspoloženje i izgled te iskoristite sve dobrobiti vježbanja za fizičko i mentalno zdravlje.

Dobrobiti vježbanja za tjelesno zdravlje starijih osoba 

Kao starijoj odrasloj osobi, vježbanje vam može pomoći da:

  • održavate svoju težinu ili smršavite. Budući da se vaš metabolizam prirodno usporava s godinama, održavanje zdrave težine može postati izazov.
  • Redovita tjelovježba pomaže u povećanju metabolizma i izgradnji mišićne mase, pomažući vašem tijelu da sagori više kalorija.
  • smanjuje utjecaj bolesti i kronične bolesti.

Ljudi koji vježbaju obično imaju poboljšani imunološki i probavni rad, bolji krvni tlak i gustoću kostiju te manji rizik od Alzheimerove bolesti, dijabetesa, pretilosti, bolesti srca, osteoporoze i određenih vrsta raka.

  • Poboljšate svoju mobilnost, fleksibilnost i ravnotežu.
  • Vježbanje poboljšava vašu snagu, fleksibilnost i držanje, što zauzvrat može pomoći u ravnoteži i koordinaciji te smanjiti rizik od padova.
  • Trening snage također može pomoći u ublažavanju simptoma kroničnih stanja kao što je artritis.

Dobrobiti za mentalno zdravlje 

Vježbanje vam također može pomoći da:

  • Poboljšajte svoj san. Kvalitetan san ključan je za vaše cjelokupno zdravlje kako starite. Redovita aktivnost može vam pomoći da brže zaspite, dublje spavate i da se probudite energičniji i osvježeni.
  • Podignite svoje raspoloženje i samopouzdanje. Tjelovježba je veliko sredstvo za ublažavanje stresa, a proizvedeni endorfini zapravo mogu pomoći u smanjenju osjećaja tuge, depresije i tjeskobe. Biti aktivan i osjećati se snažno također vam može pomoći da se osjećate samopouzdanije.
  • Poboljšate rad mozga. Aktivnosti kao što su Sudoku ili križaljke mogu pomoći da vaš mozak bude aktivan, ali malo toga može se približiti blagotvornim učincima vježbanja na mozak. Može pomoći u različitim funkcijama mozga kao što su multitasking i kreativnost te pomoći u sprječavanju gubitka pamćenja, kognitivnog pada i demencije. Tjelesna aktivnost može čak pomoći usporiti napredovanje moždanih poremećaja kao što je Alzheimerova bolest.