Categories
Orlandov kutak

Svake veljače ispočetka

Orlando, možeš li nam u par rečenica reći što je ove godine najbolji trening? Ili: Molimo te da našim slušateljima ukratko objasniš kako da najbrže i po mogućnosti bez previše truda skinu sav višak kilograma i u samo četiri mjeseca dobiju tijelo za plažu… Još je tu nekoliko pitanja, iste ili slične forme, no uglavnom se sva svode na ove ključne riječi: mršavljenje, trening, tijelo za plažu, trendovi, višak kilograma.
I dok me s jedne strane veseli činjenica da mi se novinarska svita obraća s povjerenjem (iako mi se zapravo ponekad čini da se radi o ustaljenoj formi popunjavanja tekstova koji su zacrtani, i da zapravo nije ni bitno što ću im napisati ili odgovoriti), s druge strane, rastužuje me činjenica da iz godine u godinu kao nacija stagniramo u shvaćanju i poimanju važnosti tjelovježbe i balansirane ishrane i uloga istih u održavanju ili postizanju određene kvalitete života. Barem onog njegovog dijela koji se odnosi na zdravlje, a samim time i estetiku.

Što mi onda zapravo govore ta opetovana pitanja koja se postavljaju. Nažalost, ništa dobro, i samo potvrđuju ono što možda ne želim priznati, ali što je tako kako jest: nacija smo instant tehnologije i industrije, kratkoročnih ciljeva, zdravstveno neobrazovana i neaktivna, loših prehrambenih navika i k tome pretila. Tjelovježbeno ispod svih prosjeka EU.

Čak i u svakodnevnom kontaktu s klijentima koji kreću u trening, postaju članovi fitness centra ili uzimaju osobne trenere, nailazim na jako veliki broj onih koji u tom prvom kontaktu imaju vrlo pogrešne ciljeve i želje: preko noći se dovesti u savršenu kondiciju, izgubiti 10 kg u mjesec dana i izokrenuti dotadašnje (ne)prehrambene navike 100 %… E pa dragi moji, ne ide to samo tako! Zašto, pa vrlo jednostavno rečeno, zato što ne možeš nešto što sustavno uništavaš godinama, samo tako popraviti.

Tu su onda i oni drugi koji su shvatili da su već otišli predaleko. Shvatili su zato što im je ozbiljno narušeno zdravlje, bez obzira o kakvim se simptomima radi: promjenama na lokomotornom sustavu koji je postao nefunkcionalan (bolovi u kralježnici, potpuna nefleksibilnost, atrofija muskulature…) ili nekim drugim fiziološkim pojavama (glavobolje, problemi s cirkulacijom, pretilost…). I oni bi najčešće da se sve riješi odmah nakon prvih mjesec dana treninga ili tretmana… I opet ću reći: e pa dragi moji, ne ide to samo tako!

Svjestan sam da ovo zvuči grubo i možda nemotivirajuće, no tako je

Ipak, kada sam prije 20 i nešto godina ušao u svijet fitnessa, donio sam etičku odluku da ću sve ono što sam naučio tada i što ću dalje učiti te iskustveno savladavati nesebično prenositi na druge i pokušati ih usmjeriti k stjecanju životnih navika koje će postati dijelom njihovih dnevnih rutina, a koje će im život (u zdravstvenom, a time i estetskom smislu) učiniti boljim i kvalitetnijim.

Stoga, svim novinarima i urednicima, znanim i neznanim klijentima i onima koji žele razumjeti bit tjelovježbe iznosim nekoliko vječnih činjenica kao odgovore na njihova vječna pitanja:

1. Osnovna suština rekreativnog vježbanja jest održavanje zdravlja, dok je estetska promjena samo produkt/rezultat kvalitetne i kontinuirane tjelovježbe.

2. Broj neaktivnih godina utrostručite i dobit ćete broj mjeseci unutar kojih ćete dobro osmišljenim planom treninga i prehrane moći ostvariti većinu željenih transformacija, a da pri tome ne šokirate tijelo i njegovo trenutno stanje. Drugim riječima, ako ste 5 godina bili tjelovježbeno neaktivni i prehrambeno bit će vam potrebno oko 15 mjeseci kontinuiranog i kontroliranog treninga i balansirane smišljene prehrane, kako biste osjetili i vidjeli kvalitetan napredak.

3. Kontinuitet/učestalost tjelovježbe je jedan od najvažnijih faktora treninga i transformacije. Za postizanje rezultata potrebno je imati minimum 2 x 45 do 60 minuta, 4 x 30 minuta ili 6 x 20 minuta kvalitetno oblikovanog treninga.

4. Vrstu i sadržaj aktivnosti prilagodite svojim stvarnim psihofizičkim MOGUĆNOSTIMA i PREFERENCIJAMA. Poželjno je biti neisključiv, odnosno kombinirati različite vrste i oblike tjelovježbe – od vožnje biciklom, aktivnog hodanja u prirodi, igranja tenisa ili nogometa, do sudjelovanja u različitim grupnim ili pojedinačnim fitness programima: joga, aerobik, ples, trening na spravama ili uz pomoć rekvizita…

5. Zumba fitness nije bolji ni lošiji trening od Step aerobika, TRX trening nije čudo koje će od vas napraviti atleta u pet treninga, Crossfit nije za svakoga… Godina 2016. neće donijeti novi trend, novu aktivnost kojima ćete transformirati svoje estetske nedostatke i ispraviti zdravstvene tegobe u dva mjeseca bavljenja istim. Važno je samo vježbati, iz dana u dan, iz mjeseca u mjesec, iz godine u godinu… Baš kao što je higijena usta nešto što je rutina i što se treba obavljati svakodnevno, tako i tjelovježba treba postati dijelom života koji se podrazumijeva i ne propušta.

6. Ne postoje čudotvorne tablete koje će potkožno masno tkivo pretvoriti u mišićno tkivo, ma što god vam u propagandnim reklamnim spotovima rekli o tome.

7. Kada se izgladnjujete i primjenjujete intenzivne i agresivne dijete, tijelo, koliko god savršen mehanizam jest, ne zna da vi to radite namjerno i čini suprotno od onoga što biste vi željeli: čuva dugoročne zalihe energije, dakle masti uskladištene u potkožnom tkivu, a troši mišićnu masu. I ako to činite dugoročno, dovodite se u opasnost, a rezultat nećete postići. Niti blizu onoga što vam je cilj.

8. Doručak i ručak su obvezni svakog dana. Raznovrsni, šareni bojama, u obliku variva, juha, salata, s dovoljno proizvoda bogatih bjelančevinama/proteinima (životinjskog i biljnog podrijetla: riba, bijelo i crveno meso, jaja, svježi sir, grčki jogurt, razne mahunarke, avokado, špinat, određene cjelovite žitarice kao što su kvinoja, heljda, pir, zob, amarant, proso…). Uz ta dva glavna dnevna objeda trebalo bi imati još dva do tri mala obroka tijekom dana. Ako vam je cilj izgubiti višak kilograma, izbjegavajte sve znane i neznane šećere i smanjite unos brzih ugljikohidrata te pokušajte u potpunosti preskočiti kasne i obilne večere.

9. Najzdraviji napitak jest VODA, pijte je u dovoljnim količinama kako biste tijelu dali svježinu i koži elastičnost. Imajte na umu da je većina gaziranih i inih sokova prepuna šećera, i da su alkoholni napitci vrlo kalorični.

10. Ne donosite životne odluke kada krećete na vježbanje. Budite realni, s minimalnim očekivanjem, dovoljno strpljenja i pozitivne energije. Odaberite i kombinirajte aktivnosti koje vas vesele i umaraju na kvalitetan način – to je ono kada jedva čekate da trening završi jer vam već teško, a kada završi jedva čekate novi jer se osjećate dobro, bolje, najbolje…