Categories
News

TRX Total-Body Resistance Exercise I dio

TRX
TRX

1. UVOD

Otkad je 1968. godine, u knjizi Aerobic, američki liječnik i fiziolog, dr. Kenneth H. Cooper, pokrenuo lavinu masovnog bavljenja aerobikom, razvili su se i brojni drugi fitness programi. Fitnes programi imaju višestruko pozitivno značenje koje prihvaćaju milijuni ljudi diljem svijeta raznih dobnih kategorija, od rekreativaca do vrhunskih sportaša.

Vrsni fitness stručnjaci svojom su dosjetljivošću i kreativnošću stvorili velik broj novih i originalnih vježbi s mnogo različitih varijanti i međusobnih kombinacija. Objektivna i komponentna kineziološka analiza fitness programa vježbanja jasno pokazuje sljedeće.

  • Stvoren je izvanredno velik broj potpuno novih kretnih struktura koje se mogu koristiti u gotovo svim primijenjenim kineziološkim disciplinama. Na taj je način značajno obogaćena postojeća riznica kinezioloških sadržaja.
  • Mnogobrojne modifikacije standardnih vježbi oblikovanja su ne samo originalne i zanimljive idejne tvorevine nego su ti novi oblici kretanja od izvornih oblika jednako, a najčešće značajnije, učinkovitiji u transformacijskom smislu, pri čemu je rizik od ozljeda smanjen na minimum. (Metikoš, Milanović, Mraković, 1996., I-2)

Jednako tako je uz razvoj fitness programa došlo i do ekspanzije fitness opreme i rekvizita. Prema Findaku (1999., 263.) rekvizit je predmet potreban za vježbanje ili natjecanje i većinom služi za osobnu upotrebu. Brojni rekviziti koje je izbacila fitness industrija pronašli su svoje mjesto u različitim fitness programima pa je tako TRX u posljednje vrijeme pronašao primjenu ne samo u fitnessu nego i u sportu i u rehabilitaciji, i to kao dio trenažne i terapijske opreme.

TRX* rekvizit oživljava novu metodologiju treninga, koja podrazumijeva treniranje različitih motoričkih sposobnosti u isto vrijeme i razvija modernu trening filozofiju, nazvanu „Trening suspenzije“ (viseći trening). Elementi takvog treninga postoje stotinama godina u različitim oblicima. Osnovni trening snage izveden je u rimskim legijama i kod drevnih kineskih akrobata, kao prvih poznatih majstora gimnastičke izvedbe. Borilačke grupe u 19. stoljeću i prvi planinari diljem svijeta razvili su spektar treninga penjanja s užadi, da bi se uvježbali i pripremili za okrutne borbe ili planinarske ekspedicije. Bez sumnje su gimnastičari i penjači po stijenama postali moderni majstori treninga na podlozi, na stijenama i na drugim spravama na kojima tijelo može visjeti.

2. PODRIJETLO TRX REKVIZITA I TRENINGA SUSPENZIJE

Randy Hetrick i njegovi kolege marinci-mornarički tuljani Američke vojske tražili su način da ostanu u top formi kad bi se nalazili na brodovima, podmornicama, lučkim skladištima i drugim terenima, ali zbog okolnosti njihovih misija često su se nalazili u situaciji limitiranog prostora za trening i bez tradicionalne fitness opreme. Tada se TRX  pomagalo nametnulo kao rješenje. U početku su ti rekviziti bili načinjeni od nekoliko komada trake za padobran, koji su bili rukom prišiveni s alatom za popravljanje gumenih čamaca. Kako su prolazili tjedni i mjeseci, Hetrick i kolege su razvili velik broj vježbi posebno oblikovanih za ovaj jedinstveni rekvizit. Ukratko, oni su postavili osnove na temelju kojih je iznikla potpuno nova i jedinstvena kategorija funkcionalnih vježbi: Trening suspenzije.

Prihvaćenost TRX Treninga suspenzije od strane komandosa na specijalnim operacijama potaknula je izumitelje ovog rekvizita i načina vježbanja da se organiziraju u tvrtku koja proizvodi opremu za vježbanje i specijalizirane programe vježbi koje se usredotočuju na ljudsko tijelo kao na jedinstvenu cjelinu.

Danas, samo nekoliko godina poslije, TRX Trening suspenzije upotrebljava se u treninzima elitnih jedinica svih rodova vojnih snaga Američke vojske. Efikasnost i svestranost TRX-a odveli su Trening suspenzije daleko od bojišta, na vježbališta mnogih važnijih profesionalnih sportova u Americi, uključujući Nogometni savez, Košarkaški savez, Hokejaški savez, kao i u mnoge fitness i welness centre diljem Amerike i šire.

[vimeo]http://vimeo.com/18784056[/vimeo]

3. TRENING SUSPENZIJE (NOVA METODOLOGIJA TRENINGA)

Ono što Trening suspenzije čini jedinstvenom vrstom modernog vježbanja sistematička je objedinjenost najboljih vježbi – i starih i novih – koje su okupljene, modificirane i oblikovane u jedinstvenu, spojenu cjelinu i koje se odnose na širok opseg jedinstvenih pokreta tijela, trenerskih uloga i programskih principa koji čine novu metodologiju treninga.

Ti se pokreti razlikuju od tradicionalnih po tome što su korisnikove ruke ili stopala uglavnom poduprti jednom sidrenom točkom na rekvizitu, dok je suprotni kraj tijela u dodiru s tlom. Upotrebljavajući TRX, ciljani dio tijela opterećen je željenim postotkom tjelesne težine i, potaknut pokretom, izvodi vježbu. Fiksacija u jednoj točki omogućuje idealnu kombinaciju otpora i mobilnosti, da bi se uvježbala snaga, izdržljivost, koordinacija, fleksibilnost i osnovna stabilnost (core stability) u jednom od širokih spektara otpora.

Vježbanje na TRX-u upotrebljava silu gravitacije i pokret da bi proizvelo neuro-mišićne odgovore na promjene u položaju tijela. Koristeći TRX, pokreti integriraju snagu i ravnotežu u jedinstveni dinamički oblik koji opterećuje živčani sustav na visokoj razini i povećava efikasnost vježbanja.

Naš centar težišta se nalazi iznad bokova duž središnje linije tijela. Mijenjanjem položaja tijela mijenja se i centar težišta, ali u većini normalnih životnih aktivnosti ostaje unutar granica torza. Tijelo koristi snagu mišića da bi kontroliralo centar težišta za vrijeme pokreta. Tehnike Treninga suspenzije dizajnirane su da namjerno premjeste naš centar težišta, što aktivira osnovnu jezgru (core) muskulature za vrijeme svake vježbe. Trening suspenzije razvija jezgru snage (core strenght) koristeći funkcionalne pokrete i dinamičke položaje bolje nego ležanje na leđima na podu, kao pri većini tradicionalnih vježbi za abdomen. Osim što pruža velik broj vježbi za abdomen, koristi se i za vježbe za leđa, ramena, prsa, nogu, ruku…

Značajno ograničenje tradicionalnog treninga snage jest da sprave, pa čak i slobodni utezi, ograničavaju prostor pokreta tijekom vježbe. Trening suspenzije pruža bezgranično variranje u kutovima pokreta te u prostoru za pokret za gotovo sve vježbe. TRX omogućuje pokrete koji se mogu izvoditi duž bilo koje ravne površine, čak i duž svih ravnih površina odjednom. S TRX-om se funkcionalni principi treninga mogu integrirati u program za postizanje određenih funkcionalnih ciljeva (primjerice šut u nogometu, skok u vis, zamah u golfu…) unutar svake vježbe. U sportu i dnevnim aktivnostima mi se krećemo na više prostornih površina odjednom, Trening suspenzije nam omogućuje da treniramo kao što živimo, bolje nego da sjedimo i treniramo samo pokret u jednoj prostornoj dimenziji ili izolirani mišić.

* Total-Body Resistance Exercise, reg. trade. and brand name of Fitness Anywhere

Zdenko Bodrožić, prof. kineziologije