Categories
News

TRX – Trening za cijelo tijelo uz pomoć samo dvije trake

Trening za cijelo tijelo uz pomoć samo dvije trake

TRX je jedan je od trenutno najpopularnijih rekvizita za vježbanje u svijetu. Osim što pruža mogućnost velikog broja različitih vježbi za cijelo tijelo, njegova prednost je i u njegovoj funkcionalnosti. Podjednako je namijenjen muškarcima i ženama, prilagodljiv i rekreativcima i profesionalnim sportašima.

Idealan je za brzo stjecanje kondicije, efikasno skidanje potkožnog masnog tkiva i ono najvažnije – utječe na oblikovanje i učvršćivanje cijelog tijela, pogotovo kritičnih ženskih zona kao što su trbuh, bedra, bokovi i stražnjica. Trening na TRX-u je visoko dinamičan i svaki put jedan novi izazov. Stoga ne izostaje onaj poseban psihološki benefit – “učinio sam nešto dobro za svoje tijelo.“

Po čemu je TRX jedinstven?

TRX rekvizit oživljava novu metodologiju treninga, koja podrazumijeva treniranje različitih motoričkih sposobnosti, a u isto vrijeme i razvija modernu trening filozofiju, nazvanu “Trening suspenzije“ (viseći trening).

Ono što trening suspenzije čini jedinstvenom vrstom modernog vježbanja sistematička je objedinjenost najboljih vježbi – koje su okupljene, modificirane i oblikovane u jedinstvenu, spojenu cjelinu te se odnose na širok opseg jedinstvenih pokreta tijela, trenerskih uloga i programskih principa koji čine novu metodologiju treninga.

Vježbanje na TRX-u upotrebljava silu gravitacije i pokret da bi proizvelo neuro-mišićne odgovore na promjene u položaju tijela. Koristeći TRX, pokreti integriraju snagu i ravnotežu u jedinstveni dinamički oblik koji opterećuje živčani sustav na visokoj razini i povećava efikasnost vježbanja.

Odmak od tradicionalnog vježbanja na spravama

Značajno ograničenje tradicionalnog treninga snage jest da sprave, pa čak i slobodni utezi, ograničavaju prostor pokreta tijekom vježbe. Trening suspenzije pruža bezgranično variranje u kutovima pokreta te u prostoru za pokret za gotovo sve vježbe. Omogućava pokrete koji se izvode duž bilo koje ravne površine, čak i duž svih ravnih površina odjednom.

S TRX-om se funkcionalni principi treninga mogu integrirati u program za postizanje određenih funkcionalnih ciljeva (primjerice šut u nogometu, skok u vis, zamah u golfu…) unutar svake vježbe. Tehnike treninga suspenzije napravljene su da povežu tijelo u jedinstveni koordinirani sistem. Osnovne vrste pokreta za sve ljudske aktivnosti mogu se prilagoditi, oblikovati i zatim trenirati na TRX-u, da bi se poboljšalo njihovo provođenje na sportskim terenima ili u svakodnevnom životu.

TRX trening poboljšava fleksibilnost, ravnotežu, stabilnost!

Zbog svoje funkcionalnosti i jednostavne upotrebe TRX je pronašao širok spektar primjene, jer ga mogu koristiti vježbači različite razine treniranosti… pa je tako neizostavni rekvizit u pripremama sportaša, rehabilitaciji nakon ozljeda, u svakodnevnome rekreativnom vježbanju, a osobito u fitness centrima, kao jedan od najpopularniji grupnih programa vježbanja.