Categories
News

ULOGA FITNESSA U PRIPREMI SPORTAŠA

Riječ „Fitness“ se u naš svakodnevni jezik uvukao kao sinonim za sve što je vezano uz tjelesnu aktivnost odnosno sve što nas čini fit. Ujedno označava stanje dobrog tjelesnog i mentalnog zdravlja, dobre tjelesne kondicije nastale kao rezultat redovitog tjelesnog vježbanja i pravilne prehrane.fitness je noviji izraz i koristi se u procesu razvoja, podizanja ili održavanja na visokoj razini općih psihofizičkih sposobnosti i karakteristika organizma.


Onos što se krije u samom nazivu u biti je temeljita priprema organizma na različite napore i ciljeve vrhunskih sportaša ili rekreativaca. Možda samo podrijetlo riječi fitness najbolje objašnjava njegov pravi smisao.Englezi su u brodograđevnoj industriji za brod koji je bio pripravan za porinuće rekli da je u fit-stanju, a nakon porinuća trebalo je obaviti brojne radove čiji su rezultati u konačnici odlikovali funkcionalnošću i ljepotom broda.
Fitness u suvremenom društvu ima širok smisao i značenje, a najčešće se vezuje uz fitness-prostor ili centar, koji u temeljnom obliku nudi sadržaje kojima se podižu opće, temeljne psihofizičke sposobnosti organizma.

Razvoj fitnessa i fitness -centara intenzivno prati suvremena tehnologija, koja izrađuje sprave, rekvizite i opremu za široku namjenu.
Današnje suvremene fitness-sprave konstruirane su ergonomski i biomehanički tako da pri vježbanju potpuno štite od ozljeda.Posebnu vrijednost imaju tzv. suvremene kardio-sprave, tj. simulatori na kojima se mogu provoditiciklička kretanja poput trčanja, hodanja, veslanja, vožnje bicikla i drugo, koji kompjuterskim programima omogućavaju precizno doziranje i kontrolu optimalnog opterećenja te su tako iznimno praktične za pripremanje vrhunskih sportaša.

Pogodnosti koje nude suvremeno opremljeni fitness-centri imaju još jednu prednost, a to je relativno brz napredak u postizavanju različitih ciljeva. moram istaknuti značenje stručnjaka, čija je uloga u programiranju, pravilnom doziranju opterećenja i kontroli učinaka programa nezamjenjiva.Uporteba fitnessa kako u rekreativno tako i u vrhunskom sportu ima iznimno veliki značaj.Na području vrhunskog sporta segment motoričkih i funkcionalnih  odnosno kondicijskih sposobnosti predstavlja najbitniji segment za uspješnost, a iz toga se vrlo lako da zaključiti kako je upravo fitness najbolje mjesto za razvoj upravo tih sposobnosti. Budući da prema (Milanović 1997). kondicijski trening  dugoročno treba biti usmjeren prema

  • usavršavanju funkcionalno-motoričkih sposobnosti
  • odgađanju reakcije umora
  • ubrzavanju procesa oporavka
  • smanjivanju broja i težine ozljeda

vrlo je izvjesno kako samo suvremeni fitness centri imaju mogućnost u potpunosti zadovoljiti sve gore navedene uvjete i tako sportašima omogućiti da dostignu visoki nivo sportske forme is a što manje prepreka ostvare vrhunske rezultate.

LITERATURA:

  1. Milanović, D. (1997.). Osnove teorije treninga. U: Priručnik za sportske trenere. Ur: D. Milanović. Fakultet za fizičku kulturu, Zagreb
  2. Milanović, D. (2007). TEORIJA TRENINGA: priručnik za praćenje nastave i pripremanje ispita. Kineziološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb.