Categories
News

Važnost tjelesnog vježbanja

Tjelesna aktivnost predstavlja jedan vrlo važan segment ljudskoga života. Postoji veliki broj pozitivnih utjecaja tjelesne aktivnosti na zdravlje.

Tijekom tjelesne aktivnosti u organizmu se dešava niz biokemijskih procesa, koji se manifestiraju i na fizičkome i psihičkome planu.

Vrlo važan čimbenik u sprječavanju prekomjerne težine i pretilosti ima tjelesna aktivnost koja je taj faktor koji sprječava pojavu prekomjernih kilograma.

Wescott (2006) koristi različiti sklop vježbi kako bi spriječio pretilost  kod djece, iz čega možemo vidjeti da je provođenje redovite tjelesne aktivnosti važno i u najranijim fazama života, a ne samo u kasnijim fazama života.

Preporuča se svakodnevno podvrgavanje tjelesnom opterećenju kako bi se poboljšao zdravstveni status ali i sama kvaliteta življenja.

Više tjelesne aktivnosti u srednjoj dobi može produljiti život jednako kao prestanak pušenja, pokazala je dugogodišnja švedska studija u kojoj je sudjelovalo 2200 ispitanika. Štoviše, ispitanici koji su počeli intenzivno vježbati u srednjoj dobi živjeli su otprilike jednako dugo kao ispitanici koji su već i prije redovito vježbali.

Životni vijek najviše se produljio u onih ispitanika srednje dobi koji su počeli redovito baviti  umjerenom ili intenzivnijom tjelesnom aktivnošću. to potvrđuje da nikad nije kasno da počnete vježbati, ističu znanstvenici.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) razlikuje prekomjernu težinu, značajno prekomjernu težinu (pretilost) i izrazito prekomjernu težinu (morbidna pretilost).

Prekomjerna težina označava tjelesnu težinu iznad normalne vrijednosti s indeksom tjelesne mase od 25 do 29 kg/m2 (Duraković i sur., 1995) dok se pretilost definira kao suvišak, odnosno prisutnost prevelike količine tjelesne masti ili adipoznog tkiva u odnosu na nemasnu (ili mišićnu) tjelesnu masu.

Indeks tjelesne mase je (BMI) je okvirni pokazatelj debljine i pretilosti, a računa se tako da se tjelesna masa osobe u kilogramima podijeli sa kvadratom visine u metrima BMI=m/h2 u svrhu očuvanja zdravlja BMI indeks treba održavati u granicama između 21 i 23. Iako se primjena BMI čini prikladnim za određivanje pretilosti kod odraslih osoba, on nije primjenjiv kod djece zbog promjena u sastavu tijela tijekom rasta i razvoja.

Često se postotak tjelesne masti određuje pomoću kožnih nabora, a u tu se svrhu koriste kaliperi (uređaji za mjerenje kožnih nabora).

U tablici 2 možemo vidjeti standardne vrijednosti postotka tjelesne masti u muškaraca i žena (Duraković i sur.,1995).

MUŠKARCI ŽENE
Bitna mast

Minimalno

Većina sportaša

Optimalno zdravlje

Optimalna tjelesna kondicija

Adipozitet

0-5

5

5-13

10-25

12-18

>25

0-8

15

12-22

18-30

16-25

>30

Tablica 3: Standardne vrijednosti postotka tjelesne masti (Duraković i sur.,1995 prema Wilmore i sur.,1986

Pretilost u Hrvatskoj

Što se tiče pretilosti u Hrvatskoj još uvijek nije toliko alarmantna situacija ali svi pokazatelji ukazuju kako ćemo u doglednom vremenu ukoliko nastavimo ovim tempom i mi postati „debela“nacija, stoga moramo poduzeti odgovarajuće mjere jer procjene kažu kako je 46% osoba prekomjerne tjelesne težine, dok je 11% pretilo (Baretić i Balić, 2002).

Heim i Leontić (2003) daju nam podatke koji su to dijelovi RH najugroženiji te koji je to broj u postocima pretilih osoba (grafikon 1 i grafikon 2).

Grafikon 1; Grafikon 2

Grafikon 1: broj pretilih muškaraca po županijama u postocima ( Heim i Leontić, 2003).

Grafikon 2: broj pretilih žena po županijama u postocima ( Heim i Leontić, 2003).

Također iz istog istraživanja dobivamo broj muškaraca i žena prekomjerne tjelesne težine (grafikon 3 i 4).

Grafikon 3, Grafikon 4

Grafikon 3 i 4: broj muških prekomjerne težine po županijama u postocima (Heim i Leontić, 2003).

Budući da prema posljednjim pokazateljima svjetske zdravstvene organizacije 61,4 %  populacije u Hrvatskoj ima prekomjernu tjelesnu težinu te da zbog toga  spadamo među 10  najdebljih nacija i činjenice da smo u svijetu na glasu kao zemlja u kojoj su kardiovaskularne bolesti glavni uzrok smrti,osjetio sam se prozvanim i odlučio učiniti nešto po tom pitanju. Ovim člankom sam htio u ljudima probuditi svijest o važnosti tjelesnog vježbanja i tako ih motivirati da učine nešto za sebe.Svi prethodno navedeni podaci ukazuju koliko je važno i neohodno vježbati, stoga dođite u OrlandoFit Fitness Kaptol i uz vrhunski tim stručnjaka napravite velike promjene u svom životu.

Stipe Marina, fitness trener