Categories
News

Važnost treninga s vanjskim opterećenjem

Što je uopće trening s vanjskim opterećenjem? Kakvo je to vanjsko opterećenje? Da li je to kada treniramo vani i onda pada kiša pa nas to opterećuje?:)… šalu na stranu, doista što dobivam, a što gubim ako treniram s vanjskim opterećenjem i ima li kakvih posljedica? 

U kratko ćemo vam objasniti što jest takav trening i kakvu značajnu važnost ima na vaše tijelo. 

Trening s vanjskim opterećenjem je trening, logično, u kojem se izvode bilo koje vježbe koje kao cilj imaju kontrakciju mišića s djelovajem vanjske sile u suprotnom smjeru od smjera kontrakcije (otpor). Dakle, u fitness centru, sve one sprave/trenažeri s utezima, šipke, girje, bučice, elastične trake, medicinke i slično, služe treningu s vanjskim opterećenjem. U današnje vrijeme, nakon brojnih istraživanja na tu temu, trening s vanjskim opterećenjem postao je imperativ u profesionalnom sportu, te se sve više i više širi među rekreativnom populacijom. To ne bi bilo tako da u tim svim silnim istraživanjima nisu pronađene bezbrojne koristi i važnosti. Takva vrsta treninga/vježbi djeluje tako da se pri kontrakcijama događaju mini “pucanja” mišićnih vlakana koja onda tijelo popravi tako da budu jači i čvršći. Možda si sad mislite pa zašto je to onda važno, briga mene jesam snažan ili ne. E sad, da li znate da čovjek nakon svoje 30. godine života svako desetljeće u prosjeku izgubi čak 2 i pol kg mišićne mase. Da li znate da između 30. i 70. godine života čovjek izgubi 25% mišićnih vlakana tipa 2 (ta vlakna direktno jačamo baš treningom s vanjskim opterećenjem). Možda si i dalje mislite da to vama nije važno ali… osim mišića, treningom direktno utječete i na jakost, a kod starijih osoba baš manjak te jakosti može dovesti do nekog pada ili ozljede. Što još? Postoje dokazi da pozitivno djelujemo na snižavanje visokog krvnog tlaka, na “rast” kostiju, čak i kod starijih osoba, te ga liječnici pripisuju onima koji imaju dijagnosticiranu osteoporozu. Trening s vanjskim opterećenjem (naravno uz kvalitetno programiranje i doziranje) ubrzava metabolizam čime djelujemo na gubitak potkožnog masnog tkiva (ako imamo balansiranu prehranu) i povećavamo mišićnu masu. Automatski utječemo i na posturu tijela, odnosno pravilno držanje. Uz pravilno vodstvo stručnog trenera rizik od ozljede je minimalan (čak je manji nego kad hodate po cesti).

Za dečke: treningom s vanjskim opterećenjem stvarno možete djelovati na svoj izgled, pa čak i do krajnosti, te izgledati kao Arnold (uostalom on se takvim treningom i izgradio). 

Za cure: bez brige, vi ne možete izgledat kao Arnold, niti će vam izrasti brkovi. Općenito je zbog hormonalnih razlika ženskoj populaciji puno teže dobiti na mišićnoj masi i ako se bojite širokih ramena ili velikih ruku, nema razloga za strah. Istonirati ćete tijelo, smanjiti bokove, reducirati potkožno masno tkivo, dobiti “brutalne” gluteuse i lijepe noge, puno prije nego da samo trčite ili vozite bicikl.

I za kraj, nemojte biti isključivi. Nije nužno trenirati samo s vanjskim opterećenjem, ali ga nemojte niti izbjegavati, štoviše, uvrstite ga u redovni program svojih aktivnosti…