Categories
News

Vježbe posturalne stabilizacije kao važan faktor u održavanju i unapređenju zdravlja lumbalne regije trupa

Kao što već vjerojatno i znate, lumbalni bolni sindrom, odnosno bol u donjem dijelu leđa, najrasprostranjeniji je javno zdravstveni problem u svijetu. Međutim u velikoj većini slučajeva, gdje problem nije nastao traumom, nego uslijed dužih loših životnih navika, problem je rješiv vježbama posturalne stabilizacije trupa (vježbe u kojima je cilj održati određeni položaj tijela usprkos djelovanja gravitacije).

Prije nego što navedem i pokažem nekoliko bitnih vježbi stabilizacije trupa, koje bi se trebale izvoditi što češće na tjednoj i dnevnoj bazi, upoznat ću Vas s tim što zapravo čini trup i koja je njegova funkcija. Na taj način lakše ćete stvoriti percepciju kako treba izgledati preventivni trening za regiju donjeg dijela leđa. Trup (eng. „the core“) je mišićno-skeletna jezgra tijela, središnji dio tijela, koji povezuje gornje i donje ekstremitete. Čine ga pasivne (torakalna i lumbalna kralježnica, lopatica, zdjelica, i kukovi s pripadajućim ligamentima) te aktivne strukture (mišići kralježnice, trbušni mišići, mišići kukova i zdjelice i dijafragma). Dakle, osnovna funkcija trupa je održavanje stabilnosti tijekom svakodnevnih različitih aktivnosti.

Međutim, kako se danas u moderno doba puno vremena provodi u nekvalitetnom i neaktivnom sjedećem položaju (sjedenje 8 sati u komadu na poslu i sl.), dolazi do postupnog smanjivanja aktivnosti prethodno navedenih aktivnih struktura trupa. Samim time aktivne se strukture inhibiraju, više se opterećuju pasivne strukture kojima se postupno povećava krutost i napetost. Stoga možemo reći da aktivne mišićne strukture trupa više na rade svoju najbitniju funkciju, a to je osiguravanje pravilnog pozicioniranja kralježnice i njenih zglobova u prostoru tijekom svakodnevnih aktivnosti. Time se automatski povećava mogućnost razvoja širokog spektra problema u donjem dijelu leđa i zdjeličnoj regiji.

Kako pobuditi to neaktivno mišićje? Odgovor je vrlo jednostavan, a to su vježbe za razvoj izdržljivosti trupa tijekom kojih pazimo na pravilan način trbušnog disanja. Pravilni obrazac disanja rezultira kreiranjem unutartrbušnog tlaka, koji povećava stabilnost i sigurnost kralježnice tijekom izvođenja kompleksnih dinamičkih pokreta. Slijede primjeri 5 vježbi stabilizacije za zdrava leđa! Kako bi izvedba istih bila izvedena na najkvalitetniji mogući način, bez kompenzacija koje ostavljaju lažan utjecaj pravilne izvedbe, moja sugestija je da se izvode uz stalni nadzor kineziologa. Ako to nije moguće, barem tu i tamo pitati trenera u smjeni o pravilnosti izvođenja.

Marko Bukvić,
OrlandoFit Team