Categories
Orlandov kutak

Znam li dovoljno da usmjerim i vas?

Neki dan na jednom TV programu… Oprah predstavlja „najnoviju“ mediteransku ishranu: jedite bijelu ribu umjesto McDonalds’a, konzumirajte svježe i kuhano povrće umjesto prženih krumpirića, dajte prednost maslinovom ulju pred rafiniranom suncokretovom… i onda u kadar ulazi „liječnik“ koji je to sve objedinio u knjizi, a ista mu je donijela svjetsku popularnost, prevedena je na 500 jezika (između ostalog i na hrvatski) itd. (??..!?)

Dragi ljudi, zar ja živim u nekom svom i drugačijem svijetu? Zar je potrebno da nam „liječnik“ i Oprah iz Amerike kažu da djeci ne dajemo prženo i pohano te da ne jedemo masnu i tešku hranu u 23.00 sata, odnosno neposredno pred spavanje!?!? No dobro, možda pretjerujem, ali iskreno govoreći, ako se samo malo koncentrirate na sebe i svoje znanje i malo se poigrate s proizvodima u kuhinji, doći ćete na svoje.

Pokušajmo na vrlo jednostavan način…

Nakon svakog obroka počnite zapisivati kako se osjećate: teški u želucu, napuhnuti, umorni, razdražljivi ili, pak, lepršavi, lagani, prštavi od energije itd. Na taj način izdvojit ćete one namirnice koje vas (osim okusom) ne vesele i, za početak, počnite smanjivati njihovu konzumaciju.

Dalje, sve ono što već i ptice na grani znaju da nije zdravo, smanjite do granice izdržljivosti – barem na tjedan dana (to je dovoljno vremena da organizam doživi promjenu i da vam da znak kako sada funkcionira). Šećer, kolače, kekse, mliječne čokolade, šlag, pudinge, Nutelle i Linolade zamijenite sušenim listićima jabuka i drugog voća, svježom jabukom, kruškom,  ananasom, breskvom,  voćnim jogurtom…  Sirne i masne umake, zamijenite umacima od rajčice i drugog povrća, lagano prokuhanog i obogaćenog okusima različitih vrsta začina. Pohane i namirnice pržene u dubokom ulju zamijenite svim vrstama mesa s roštilja, kuhanim i pirjanim mesom (teletina, piletina, puretina, junetina, svinjetina – sve je zdravo).

orlando lopacUsput napomena – pohani sir nije zdrav prehrambeni proizvod i ako na gablecu birate između njega, k tome još obogaćenog pomfritom, ili pečene svinjetine, odaberite svinjetinu – zdravija je, kvalitetnijih prehrambenih vrijednosti, a i ukusnija! Različite salame „napucane“ bogatim okusima i industrijske kobase ostavite dok im ne istekne rok trajanja i zamijenite ih domaćom slavonskom šunkom i kulenom, a umjesto nebuloznih  tjestenina pojedite radije jednu krišku raženog, kukuruznog ili ječmenog kruha. Razne „čipseve, Smokije, kikirikije…  zamijenite bademima, bundevinim sjemenkama, suhim šljivama, dok bi gaziranim sokovima i sirupima  zamjenu trebali osigurati vodom i svježe iscjeđenim voćem.

I, kako kažu slavni nam kuhari, “To je to!“ Učinite li samo toliko svome tijelu i nastavite li s laganom tjelovježbom u dinamici od barem 2 x tjedno, shvatit ćete da vam ne treba savjetnik za prehranu, već malo više volje.

Ipak, onog trenutka kada krenete u ozbiljniji trening i konkretizirate ozbiljnije ciljeve, pomoć i mišljenje stručne i iskusne osobe bit će potreban, ali isto tako i puno razumljiviji. Ali o tome kroz naredne tjedne u kojima ćemo se družiti kroz ovu kolumnu zdravlja i životnih poruka. Do tada, dobar tek i u zdravlje!

SHE.hr