Categories
Orlandov kutak

Kad vas dohvati “osobni trener”

Kome treba osobni trener i kako ga odabrati objašnjava Orlando Lopac, vodeći fitness stručnjak u Hrvatskoj

Kao relativno velikom fitnessu u centru grada, gotovo svakodnevno nam se javljaju instruktori koji bi željeli provoditi svoje privatne treninge kod nas. I premda većina centara u Hrvatskoj vrlo rado prima vanjske trenere koji im dovode nove članove te si na taj način povećavaju prihode, mi to ne dozvoljavamo. To nas zasigurno ne čini popularnim centrom među dijelom instruktora i trenera, no razlog i objašnjenje zašto je to tako, upravo je tema mog današnjeg razmišljanja.

Prije svega, važno je razumijeti mene osobno i moj stav prema tjelovježbi. Čvrstog sam uvjerenja da je jedino suvislo treniranje samo ono koje donosi i čuva zdravlje! Izgradio sam i u svoj život ugradio tu misao nakon jednog doživljenog iskustva od prije više godina: fitness centar – klijent – osobni trener – vježba kojom se jačaju mišići trbušnog zida.

  • Većina vidi: klijenta koji ležeći cijelom dužinom leđa i glavom spuštenom na podlogu ispružene noge spušta i podiže u punoj amplitudi od podloge do 90 stupnjeva, a “osobni trener“ pored njega broji ponavljanja i bodri ga dovoljno glasno da ga klijent, unatoč grimasi i crvenilu u licu, čuje i s olakšanjem završava zadnje ponavljanje. Rekli bi ljudi “Bravo za obojicu”, jer klijent je zajapuren, crven i jedva diše (hm… to je sigurno dobro), a trener glasno i pažljivo broji ponavljanja „Idemo, idemo, još samo 8 puta“ (hm… i to je dobro, vidiš kako ga bodri).
  • Ja vidim: klijenta kojem su zajapurenost i crvenilo uzrokovani bolovima u leđima i “lomljenja“ slabinskog dijela kralježnice. Iskrivljeni i štetni položaj vrata uzrokovan nepravilnim položajem glave, nekontrolirano “padanje“ nogu bez imalo kontrole pokreta i ikakvog ciljanog angažmana mišića trbuha, toliko zla u samo pola minute ne može vam napraviti niti onaj koji vas ne voli, a kamoli onaj koji vam po treningu uzme 100, 150 ili 200 kuna. Osobni trener? Kaznio bih ga s 30 takvih identičnih krivih ponavljaja pokreta i zabranom rada na barem tri godine. Uz to svoj samodopadajući karakter mogao bi graditi samo na nekom gradilištu, ali ne gradilištu ljudskih tijela već eventualno kula od karata (jer tamo ne može nikome nauditi).

I tko je sada tu kriv? Klijent? Nikako, pa on se dao u ruke tzv. stručnjaku jer da zna što mu je raditi vjerojatno ne bi trebao trenera. Fakultet? Apsolutno ne, jer fakultet je svima dao kvalitetnu bazu i otvorio mogućnost daljnjeg usavršavanja. Samozvani trener? Moglo bi se reći, ali on sigurno niti ne zna da ne zna (a kako reče Mao Tse Tung: “Tko ne zna, a ne zna da ne zna, opasan je, izbjegavaj ga“). I na štetu klijenta te nas koji znamo, takvoj osobi se ne može ništa. On uredno plaća svoju članarinu u fitnessu gdje vodi privatne treninge, uredno prijavljuje porez na naplaćeni trening (barem bi tako trebalo biti), ali tu prestaje sva kontrola kvalitete i stručnosti rada takvih osoba.

Eto, upravo tu smo kod nas podvukli crtu i zbog toga ne dozvoljavamo nikome, osim našim stalno zaposlenim stručnjacima i profesorima kineziologije, vođenje privatnih treninga. Imamo pravila, imamo znanje i kontroliramo sami sebe.

Osobni trener da, ali kakav?

Da me ne shvatite krivo, osobni treneri su itekako potrebni, ali samo oni koji neprestano ulažu u svoje znanje, nadograđuju ga, usavršavaju se u različitim domenama i vrstama treninga, poznaju lakoatletske i teškoatletske discipline, poznaju tehniku pilatesa, metode korektivne i medicinske gimnastike, proprioceptivni trening, a što je najbitnije razlikuju trening rekreativca i trening rehabilitacije od treninga s vrhunskim sportašem. Vjerujte mi, ta je razlika golema, poput servisa bicikla i servisa aviona.

Problematiku sam naznačio, pa bih sada trebao dati i rješenje, zar ne? Stoga, evo par savjeta kako “ispipati“ kvalitetu osobnog trenera:

  • preporuka – pokušajte pronaći osobu koja ima zadovoljne klijente, saznajte jesu li mu klijenti imali kakvih negativnih posljedica, poput ozljeda i povreda, saznajte kakvi su rezultati njegova rada s klijentima…
  • edukacija – direktno ga upitajte koju edukaciju je prošao i koja su mu stručna usavršavanja u području rekreacije, koliko često odlazi na seminare i workshopove i kad je bio na zadnjem, koja su njegova stajališta o jogi, pilatesu, klasičnom body buildingu…
  • testiranje – provjerite njegov stav s pričom o “izmišljenoj“ ozljedi (za koju ste se ranije raspitali i o njoj sve znate), postavlja li se kao liječnik, sveznalica ili daje znanjem potkovano mišljenje.
  • prehrana – zatražite ga savjetovanje i mišljenje o vašem načinu prehrane i dodacima prehrani, dobro zatražite obrazloženje što je to što vam nudi u nadopuni i koja su njegova iskustva s tim suplementima.

Iako bih vam mogao još štošta reći o ovoj temi, nadam se da sam vam dao predodžbu o tome na što trebate paziti. Savršeno isklesan ili s malim trbuščićem – svakako nije kriterij odabira, iako bi trener morao izgledati dobro i zdravo. Ono što je važnije jest da vam treba stručna osoba koja će vašem tijelu i duhu osigurati kvalitetnu i sigurnu tjelovježbu te potpunu brigu o vašem zdravlju. Takvih ima dovoljno, samo budite strpljivi – niti novi automobil ne birate u jednom danu!

Doznajte što sve uključuje usluga Osobnog trenera u Orlando fitness centrima!

Orlando Lopac

* Tekst je originalno objavljen na portalu She.hr