Categories
LidlGYM

MAGNEZIJ (Mg)

Što je Magnezij?
Magnezij je mineral koji je neophodan za aktivnost i ravnotežu živčanog sustava, ali i cijelog organizma. Opušta i smiruje živčani i lokomotorni sustav. Učinkovit je u ublažavanju grčeva i smirivanju napetosti mišića. Osim opuštajućeg i smirivajućeg djelovanja, važan je u izgradnji kostiju (rastu i razvoju koštanog tkiva). Važno je napomenuti da sudjeluje u metabolizmu masti, ugljikohidrata i proteina, odnosno u svim makronutrijentima. Sudjeluje i u izgradnji ATP-a (adenozintrifosfata) odnosno energije.

Koliko dnevno unijeti Mg-a?
Preporučena prosječna dnevna doza magnezija je 375 mg. Namirnice bogate magnezijem su: zeleno povrće bogato klorofilom (blitva, špinat, rikola, kopriva), mahunarke ( mahuna, grašak, bob, slanutak, soja), žitarice (pšenica, ječam, riža),voće( banane, jabuke, naranče) i kakao.
Nedovoljan unos magnezija dovodi do lošeg sna, grčenja mišića, iritabilnosti, mučnine i slabosti.

Oblici magnezija

Kao i kod svakog dodatka prehrani imamo više vrsta, odnosno oblika suplementa.

Preporuke za rekreativce, sportaše i tjelesno aktivne osobe su:

  • Magnezijev klorid – najbolje ga je koristiti vanjskom upotrebom u kupkama, u spreju ili kao oblog.
  • Magnezijev malat – ima najveću oralnu bioraspoloživost. Najpogodniji za sportaše i osobe koje imaju problema sa učestalim grčevima.
  • Magnezijev taurat – koristi se kod tegoba kardiovaskularnog sustava i često se kombinira sa vitaminom B6.
  • Magnezijev treonat – prolazi krvno-moždanu barijeru te potiče kognitivnu funkciju, ali i smanjuje simptome tjeskobe i depresije.
  • Magnezijev glicinat – ima najveću stopu apsorpcije u organizamu, koristi se za smanjenje simptoma anksioznosti, nesanice i glavobolje.