Categories
LidlGYM

SEROTONIN – “HORMON SREĆE”

Kome možemo biti zahvalni za osmijeh na našim licima nakon super odrađenog treninga?

Samima sebi, jer smo se natjerali na trening? Treneru koji je super osmislio današnji trening? Obitelji i prijateljima koji nas potiču na zdravi način života i tjelesnu aktivnost?
Sve gore navedeno natjerat će nas na ovaj ili onaj način da treniramo, ali za osmijeh na licima nakon treninga koji meni kao treneru puno znači jer vidim da se bolje osjećate, manje vas bole određeni dijelovi tijela, imate više energije. Za sve te benefite možemo zahvaliti seratoninu.

Što je serotonin?

Serotonin je neurotransmiter u središnjem živčanom sustavu koji uz dopamin, noradrenalin i druge utječe na mnoge funkcije u našem organizmu kao što je probava, fina mišićna kontrakcija, spavanje, tjelesna temperatura, osjećaj boli, apetit, krvni tlak itd. Najveći utjecaj ima na raspoloženje i zato ga mnogi nazivaju hormonom sreće. On je najzaslužniji za vaš osmjeh na licu nakon treninga.

Što jesti kako bismo povećali razinu serotonina u tijelu?

Treba jesti svu hranu koja u sebi sadrži triptofan gdje se kemijskom reakcijom iz ove aminokiseline dobiva serotonin. U tu hranu spada hrana bogata bjelančevinama poput: sira, jaja, puretine itd. i banane.
Osim hrane bogatom triptofanom znanstveno je dokazano da tjelesna aktivnost ima pozitivan utjecaj na povećanje serotonina u tijelu.